5°C
9°C

Miklós névnapja

RETRO RÁDIÓ

Tokaji szőlőből is készül koronavírus elleni szer

Tokaji szőlőből is készül koronavírus elleni szer
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2020. 05. 04. 04:50

Igazi magyar fejlesztésen dolgoznak a koronavírus ellen Debrecenben: a tokaji furmint szőlő héjából készülő lágypasztilla elpusztítja a torokban a koronavírust!

Hamarosan piacra kerülhet egy olyan lágypasztilla, amellyel kezelni lehet a koronavírust, és meg lehet akadályozni, hogy lejusson a tüdőbe, megelőzve azt a súlyos tüdőgyulladást, ami a legtöbb beteg halálát okozza!

Az egyetemi borakadémiával dolgoznak rajta

Mint a Ripost-nak a Debreceni Egyetem megerősítette, a Mádi Bor Akadémia kutatóegység segítségével dolgoznak ezen. Mint lapunk kérdésére felelték, egy már forgalomban lévő vírusellenes lágypasztillát fejlesztenek tovább növényi alapú gyógyszerré, és hamarosan egy, a koronavírus elleni védekezésben specifikusabb készítmény jelenhet meg a piacon.

Illusztráció /Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

Beleragad” a vírus a lágypasztillából képződött filmbe

- Az egyetem saját fejlesztése a teljesen természetes anyagokra épülő lágypasztilla, amiben – a Mádi Bor Akadémia kutatásai nyomán – a furmint szőlő héjában talált flavonoidokat alkalmazzuk, azok ugyanis néhány perc alatt elpusztítják a koronavírust. Ez a szopogatós pasztilla egy filmet képez a felsőlégúti nyálkahártyán, amibe beleragad a vírus, amely így nem tud mélyebbre hatolni a szervezetben – magyarázta Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora a haon.hu hírportálnak.

A Ripostnak most az egyetem megerősítette, hogy hamarosan tudományosan publikálják az eredményeket.

Hasonlóan működik a már forgalomban lévő, de még nem koronavírusra továbbfejlesztett lágypasztilla is: a leírása szerint “a száj- és a garatnyálkahártyán történő fizikai akadályképzéssel segíti a légúti fertőzést okozó vírusok és baktériumok elleni védelmet. Hatóanyagai védőpajzsként fedik be a száj- és a garatnyálkahártya felszínét, megnehezítve a légúti vírusok és baktériumok bejutását a szervezetbe.

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

Szent-Györgyi Albert fedezte fel a hatóanyagot

A tokaji furmint szőlő héjában lévő flavonoidokról azt kell tudni, hogy a C-vitamin felfedezője, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert fedezte fel őket is 1930-ban. Eleinte vitaminnak hitték, egy ideig P-vitaminnak is nevezték, de aztán rájöttek, hogy fogyasztásuk nem nélkülözhetetlen a szervezetnek, így nem lehet vitaminná minősíteni.

A flavonoidok gátolják az öregedést is

Nem vicc, hogy a bor kismértékben gyógyszer – és ez a most igazi gyógyszerré váló flavonoidoknak is köszönhető. A szőlőben lévő flavonoidok főleg a bogyóhéjban és a magban találhatóak. Ezek a vegyületek az antioxidáns hatásuknál fogva gátolják az öregedést, de már korábban leírták, hogy védelmet nyújtanak az influenza ellen is.

Illusztráció /Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

Debrecenben vakcinafejlesztésen is dolgoznak

A Debreceni Egyetemen jelenleg több, a koronavírus elleni védekezéshez kapcsolódó ígéretes kutatás is folyamatban van – közölték a Riposttal. Ezek egyike a klorokin antimaláriás szer hatékony terápiás alkalmazásának pontos meghatározása, a másik pedig az oltóanyag-fejlesztés, amely az antibakteriális fejlesztési célterület mellett jelenleg nagyobb erőkkel dolgozik az antivirális fejlesztési irányon.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.