Létrehozva: 2021.12.09.

Több száz embert rúgtak ki Karácsony Gergelyék a fővárosi cégektől

Sok vezető, kevesebb munkáskéz: a melósokon spórolnak Budapest vezetői, miközben megy a Városháza-botrány, zajlik a háttérben a jutalékos ingatlanbiznisz. Ötszáz felett járhat a munkavállalók száma, akiket az elmúlt egy évben rúgtak ki a fővárosi közműcégektől. Ők a nagy összeolvadás áldozatai, sokuk több évtizedes munkaviszony után került lapátra – írta a Metropol.

Több mint egy éve tartanak a kirúgások azoknál a fővárosi cégeknél, amelyeket érintett a nagy összeolvadás, melynek során a FŐTÁV, a Budapesti Temetkezési Intézet, az FKF, a Főkert és a FŐKÉTŰSZ egyetlen nagy városi közműszolgáltatóba, a BKM Nonprofit Zrt.-be olvadt be.

Több a gaz és a szemét, kevesebb a kuka

Látszik is a városon, hogy a melósokon spórol a városvezetés. Látványosan több a szemét, miközben leszereltek 3000 kukát városszerte. A gaztengert sok helyen inkább elnevezték „méhlegelőnek”, hogy ne kelljen rendbe tenni. És közben nő a zűrzavar is: az Főkertesek egész ősszel arra panaszkodtak, hogy kivezényelték őket a temetőkbe gazolni, miközben az utcákat elborítja a gaz és a lehullott levelek.

Fotó: Metropol

A dolgozók 9%-át kirúgták a budapesti fürdőktől

A cégeknél dolgozók megjósolták, hogy jönnek a kirúgások, amikor létrehozták a gigászi mamutcéget, a BKM-et (gúnynevén: Budapesti Karácsony Művek) a régi nagy cégek egybeolvasztásával.

A létszámleépítések sorát a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezdte. Ez a cég a BKM Nonprofit Kft. létrehozásával párhuzamosan közvetlenül a fővárosi önkormányzat tulajdonába került. Előtte azonban a koronavírus-járványra hivatkozva 90 embert bocsátottak el, a dolgozók 9%-át.

Majdnem 300 kéményseprő került az utcára

Bár a fővárosi önkormányzat 2024-ig saját hatáskörben tarthatta volna a budapesti kéményseprést, ők úgy határoztak, hogy május elsejével átadják a szolgáltatást a Katasztrófavédelemnek, míg a FŐKÉTÜSZ a gazdálkodó szervezetek számára, megrendelés alapján, térítés ellenében végez csak kéményseprést. A cég 283 munkavállalójától vált meg.

„Sok család élete omlott össze”

„Amikor az átszervezések történtek, felajánlották, hogy a katasztrófavédelem vagy az új holding átvesz bennünket. Majd kiderült, hogy ez csak a papírokon volt így, állásinterjúkra kellett mennünk, ahol többünket elutasították. Sok család élete omlott össze, mert a keresőknek évtizedeken át nemcsak biztos munkahelyük volt, hanem hivatásuk is, és onnan is terveztek nyugdíjba vonulni” – nyilatkozta korábban a Magyar Nemzetnek Kabai László mester képesítésű kéményseprő, aki 30 évig dolgozott a Főkétüsznél.

A Metropol beszélt olyan egykori kéményseprővel is, aki 21 év után került utcára, és majd csak december 15-én lesz újra munkaviszonya újra, tehát hónapokra munkanélkülivé tették Karácsonyék. „A fővárosi önkormányzat lemondott rólunk. Sokba kerültünk volna” – célzott a férfi arra, hogy a főváros levette róluk a kezét.

Az FKF-nél is tisztogatnak

Arról, hogy az FKF-nél folyamatosak a kirúgások, 2020 decemberében a Magyar Nemzet kezdett el cikkezni. Értesüléseik szerint akkor 23, többségében fizikai és szellemi dolgozót küldtek el a Fővárosi Közterület-fenntartótól Zrt.-től (FKF). Az FKF ugyanakkor 17 munkavállaló elbocsátását ismerte el. Következő év februárjában újra a Magyar Nemzet szellőztette meg, hogy alig három hónap alatt több tucat dolgozójától vált meg az FKF.

Karácsony Gergelyék nem magukon spórolnak, hanem a melósokon és a városon (Fotó: Ripost)

„Az elküldöttek száma ne érje el a csoportos létszámleépítés határát”

A lap értesülései szerint az elbocsátásokkal kapcsolatos tervekről a Karácsony Gergely által vezetett főváros nemcsak, hogy tudott, hanem egy belső levél szerint utasították is a cégvezetést, hogy ügyeljenek az elbocsátásoknál arra, hogy az elküldöttek száma éppen ne érje el a csoportos létszámleépítés határát. Az FKF ekkor egy közleményt adott ki, amiben bár nem számszerűsítették, de elismerték a kirúgásokat.

Az új módszer: „lopakodó” elbocsátás

Mindig csak pár embert küldenek el, nem töltik fel az üres státusokat. Újabban így intézi fű alatt az elbocsátásokat a főváros vezetése Budapest cégeinél. Miközben a vezetők “jutalékos rendszerű” ingatlaneladásokról tárgyalnak, Karácsony Gergelyék nem magukon spórolnak, hanem a melósokon és a városon.

A dolgozók a sajtóból tudták meg, hogy megszűnik a 154 éves Főkert Nagy botrány volt, még tüntetést is tartottak, amikor kiderült: Karácsony Gergelyék egy tollvonással beolvasztják a másfél évszázados Főkertet a közműholdingba. „A Főkert egy kulturális intézmény, szakmai műhely, nem pusztán egy zöldfelületet kezelő szerv, nem egy ilyen takarítsd-fel-az-utcát alosztály. A döntés szakmailag abszolút nem hatékony, és kevesebb lesz a rálátás, kevesebb lesz az ellenőrzés. Ez egy teljes tévedés a klímaváltozás elleni harc közepén!” – mondta Megyeri Szabolcs kertészmérnök.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Liverpool legendája nem látott még önzőbb játékost a csapat sztárjánál

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

hirtv.hu

Gyurcsány egykori minisztere is felbukkant Magyar Péter mögött

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián