INSIDER

Teljes életet élhet Benjámin a modern hallókészülékkel

Nyilatkozott a Ripostnak annak a kisfiúnak az édesanyja, akinek a fülébe elsőként ültették be Magyarországon a világszenzációnak számító új hallókészüléket. Az anyuka boldog, hogy fia, Varjú Benjámin teljes életet élhet, az új módszernek köszönhetően.
címkék:
  • Szerző: J.J.

-Nagyon hálásak vagyunk az orvosoknak – mondta a -nak a 3 és fél éves Varjú Benjámin édesanyja.

Az ő fia kapta meg elsőként a világszenzációnak számító új hallókészüléket Debrecenben.

„Vizsgálatról vizsgálatra hordtuk a fiamat, mire kiderült, hogy nem hall egyik fülére sem” – mesélte az előzményeket Pankotai Renáta.

 

„Megpróbálkoztunk a hagyományos hallókészülékkel, de nem vált be. Ez az implantátum teljesen megváltoztathatja a fiam életét, teljes életet élhet majd, ebben bízunk. Hallani fog, megtanulhat végre beszélni, és óvodába is járhat majd. Csodálkozom, milyen jól viselte a beavatkozást, már eszik-iszik, járkál.„

Renátáék nagyon várják, hogy élesben kipróbálhassák a készüléket, hogy halljon végre a kisfia. A készülék két részből áll. Az egyiket most beültették Benjáminnak, és amikor a műtéti terület már nem lesz érzékeny, megkapja a kisfiú a szerkezet külső részét is.

„Azért volt a segítségünkre a lengyel professzor kolléga, Kazimierz Niemczyk, mert ő olyan technikával operál, amivel nagyon kicsi bőrmetszést kell csak ejteni – mondta el a -nak Dr. Rezes Szilárd, aki a különleges műtétet elvégezte a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában.

„ Így sokkal gyorsabb a műtét és kevesebb szövődmény várható. Ezt érdemes volt eltanulni tőle, ezzel lehetővé vált, hogy Magyarországon is ezzel a módszerrel ültessenek be implantátumot.”

Benjámin és másik társa, aki elsőként ilyen típusú beépített hallókészüléket kapott, rohangálhat, ha elesik, akkor sincs gond.

„Óriási strapabírása van ennek a készüléknek, amit a gyerekek most kaptak„ – hangsúlyozta az operáló orvos.

A legutóbbi néhány év technikai újításait is alkalmazták a beszédprocesszor kifejlesztése során, így igen nagy háttérzaj mellett is használható. Alkalmazása mérföldkő a debreceni egyetem implantációs programjában és az ország szempontjából előnyös, a veleszületett siket gyerekek számára nagy segítség lesz.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?