Létrehozva: 2021.04.27.

Erre a vakcinákkal kapcsolatos hírre öröm volt felkelni

Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalán jelentette be, hogy közel félmillió orosz vakcina érkezett hazánkba.

Hétfőn indult el a kormány cargo gépe Moszkvába, hogy 480 ezer Szputnyik vakcinával térjen vissza Budapestre.

Újabb 480 ezer Szputnyik V típusú vakcina érkezett meg hazánkba.
Fotó: www.koronavírus.gov.hu

Diplomáciai kar, földi és légi személyzet, vállt vállnak vetve dolgozik mindennap egy cél érdekében: a vírus legyőzése

- írta a külügyminiszter. Szijjártó Péter ma hajnalban pedig be is jelentette, hogy a közel félmilliós szállítmány meg is érkezett. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy minél előbb szeretné visszaadni a kormány az embereknek a régi életüket, ennek érdekében pedig tovább gyorsítanák az oltási tempót. A tárcavezető erről szóló videóját itt tekintheted meg:

 

Minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. Az uniós beszerzésből 5 gyártótól várunk 24 millió adag vakcinát: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac, ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 679 730 fő, közülük 1 711 723 fő már a második oltását is megkapta. 1253 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 772 707 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 183 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 26 984 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 491 620 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 254 103 főre csökkent. 6360 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 753-an vannak lélegeztetőgépen. A járvány harmadik hullámának tetőzött, de a brit vírusmutáns továbbra is terjed, ezért a védelmi intézkedések betartása változatlanul fontos. A magyar lakosság 37%-a már megkapta az oltást, szemben az uniós 21%-os átlaggal. A regisztráltak száma meghaladta a 4,5 milliót és 73%-uk már megkapta az oltást. Azok a regisztráltak, akiknek még nincs időpontja oltásra, már interneten is foglalhatnak a kórházi oltópontokra. Újabb Szputnyik és Pfizer szállítmány érkezett, és AstraZeneca vakcina is várható.

Mostantól már minden még nem beoltott és érvényes regisztrációval rendelkező tud interneten időpontot foglalni az oltására. Elérhetősége: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

Kérjük, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, mert a járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat.

Miután a beoltottak száma elérte a 3,5 milliót, a vendéglátó teraszok szombaton kinyithattak. Reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen. Az esti kijárási tilalom 23 órára módosult.

4 millió beoltott után várható az újraindítási lépések következő fokozata: megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk. Megnyílhatnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, az éttermek belső helyiségei is. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/az-ujrainditas-lepesei-4-millio-beoltottnal

Felhívjuk a figyelmet, hogy a brit vírusmutáns továbbra is terjed, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet! Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be! Akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát! Az otthonukban gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a Favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/emmi-favipiravir-felirasan-embereletek-mulhatnak

A szakmai ajánlások szerint már a várandósok is kérhetik az oltást. Nekik szintén regisztrálni kell a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd a regisztráció tényét jelezni kell a háziorvosnak, aki egyéni mérlegelés alapján dönt az olthatóságról, és gondoskodik az oltás megszervezéséről: kórházi oltóponton (Pfizer) vagy a háziorvosi rendelőben (Moderna). Bővebben:

Kérjük az oltandókat, hogy akár a háziorvosi rendelőben, akár kórházi oltóponton történik az oltás, az előre egyeztetett időpontra pontosan érkezzenek, hogy a csoportosulást, a tumultust elkerüljék! Továbbá kérjük az oltandókat, hogy ha tehetik, akkor nyomtassák ki, töltsék ki és vigyék magukkal az oltásra a hozzájáruló nyilatkozatot, mert ez jelentősen meggyorsítja az oltással járó adminisztrációt. Hozzájáruló nyilatkozat: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/hozzajarulo-nyilatkozat-nyomtassa-ki-toltse-ki-es-vigye-magaval-az-oltasra

Továbbra is kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. Felhívjuk a figyelmet, hogy a kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további családvédelmi intézkedéseken dolgozik és elindította a gazdaság-újraindítási akciótervet.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelenetet rendezett a pályán a kávé miatt dühöngő teniszsztár - videó

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

borsonline.hu

Fegyveres rendőrök vonultak ki reggel a Lidlhöz - le kellett zárni az üzletet

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

ripost.hu

„Isten veled” - súlyos döntést hozott a Házasság első látásra szerelmespárja

mandiner.hu

Ilyen napszemüvegben még nem látta Orbán Viktort (VIDEÓ)

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Eleged van a fővárosból? – Megnéztük, hova érdemes kiköltözni Budapestről

INSIDER

Idén korábban kezdődik a spárgaszezon – Fehér vagy zöld, hogyan válasszunk?

INSIDER

Csúcssebességgel robog a kampány: 220 szelfi/óra

INSIDER

Donald Trump: Elnökként büszkén dolgoztam együtt Orbán Viktor miniszterelnökkel - videó