INSIDER

Szlávik János: Az asztmás gyerekek maradjanak otthon, ne vigyék iskolába őket

Szlávik János az operatív törzs sajtótájékoztatóján beszélt a koronavírus elleni oltóanyagok kutatásáról is.
  • Szerző: Ripost

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a honvédok most is őrzik az ország biztonságát, de segítettek a koronavírus elleni harcban is: fertőtlenítették az idősotthonokat, és az élet újraindításához szükséges lépéseket is megtették.

Miközben megduplázzák a közfoglalkoztatottak számát, a hadsereg megkezdte a toborzást is. Speciális önkéntes tartalékos katonákat szerződtetnének.

Erről részleteket is elárult: 18 és 55 éves jelentkezőket várnak, akik elveszítették a munkájukat és vállalnak egy hat hónapos kiképzést, a lakóhelyükhöz minél közelebb. Jelentkezni a toborzóirodáknál és a kormányhivatalokban lehet, erkölcsi bizonyítvánnyal. A hathónapos kiképzés napi 8 órás, a szombatok, a vasárnapok és az ünnepnapok szabadok, az étkezés és az utazás ingyenes, a kiképzés vége eskütétel, utána bárki elmehet, ha szeretne, de folytathatja egy újabb 6 hónapos kiképzéssel, szerződéssel.

Lakatos Tibor a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy a gyógyultak száma már meghaladja az aktív fertőzöttek száma.

A határátkelőhelyeken fennakadás nélkül tudnak ki- és belépni az utazók. Új szabály, hogy magyarok Ausztriából beléphetnek az országba úgy, hogy négy napnál nem régebbi PCR-teszteredményük (negatív) van.

Egyre többen töltik le és regisztrálnak a hatósági karantént ellenőrző szoftvert, és a fegyelem is egyre jobb, kevés esetben kellett a rendőröknek ellenőriznie a szabályok betartását.

Fotó: Markovics Gábor

Szlávik János a sajtótájékoztatón a kezelésekről adott felvilágosítást. Már elérhető Magyarországon is a Favipiravir, ami a középen súlyos esetekben hatásos. Egyetlen hátránya, hogy nagy mennyiségben kell beszedni és terhesség alatt nem alkalmazható.

Elmesélte azt a kísérletet, mely során ha majmokat fertőzünk meg koronavírussal, a gyógyulás után nem lehet őket újra megfertőzni. Ez reményt jelent, hogy az oltóanyagok hatásosak lesznek – három kísérlet zajlik jelenleg is.A fejlesztés gyorsaságával azonban vigyázni kell” – intett Szlávik János.

A krónikus légzőszervi betegségben szenvedő gyerekeknek jobb, ha otthon maradnak és még nem mennek iskolába és óvodába – mondta kérdésre válaszolva a Szent László Kórház infektológus főorvosa.

És ezeket olvastad már?