INSIDER

Szlávik: Eddig egyetlen embernél sem jelentkezett heves allergiás reakció

Magyarországon eddig több mint 130 ezer oltást adtak be, és eddig egy embernél sem jelentkezett heves allergiás reakció. Dr. Szlávik János a vakcinával kapcsolatos tévhiteket is eloszlatta. A szakember szerint nem érdemes különbséget tenni az oltások között, a vírustól ugyanis mindegyik egyformán véd, és most ez a legfontosabb.
  • Szerző: Ripost

Sokan csak találgatnak, hogy vajon meddig is védhet a vakcina a koronavírus-fertőzéstől. Nos, Szlávik János most választ adott a kérdésre.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szlávik János infektológus fõorvos
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Korábbi állatkísérletek is bizonyították a hosszú távú védettséget

„A tudomány mostani állása szerint az ellenanyagok minimum nyolc hónapig maradnak a szervezetben, míg más kutatások szerint akár több évig is élvezhetjük az oltás által nyújtott védettséget. Többek közt a Kínában már 8-10 éve zajló állatkísérletek is ezt bizonyították„ – szögezte le Szlávik a Metropolnak. Hozzátette: ettől függetlenül elképzelhető, hogy ezeket az oltásokat idővel meg kell majd ismételni, de ez még a jövő zenéje.

Érkezhet angol, kínai és orosz vakcina is

Hazánkban már kétféle amerikai szérummal, Pfizerrel és Modernával is oltanak, de a jövőben az angol AstraZeneca, valamint kínai és orosz oltóanyag is érkezhet hazánkba. A szakember szerint ezek között felesleges különbséget tenni, hisz mindegyik ugyanazt tudja: megvéd a koronavírustól, ami a korlátozások nélküli, szabad élet kulcsa.

„A világon a legtöbb koronavírus elleni oltást eddig Kínában adták be” – mondta dr. Szlávik János. „A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyik vakcina sem jár több szövődménnyel, mint a másik. Amerikában az oltás 100 ezerből mindössze egyetlen esetben váltott ki heves allergiás reakciót, itthon pedig 60 ezerből egyetlen súlyos allergiás reakciót sem észleltek. Az eddigi legdurvább tünet, amit itthon jelentettek, az a hőemelkedés volt„ – tette hozzá az orvos.

Szlávik János infektológus fõorvos beoltja a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal Kertész Adrienne osztályvezetõ fõorvost a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án. Magyarországon Kertész Adrienne kapta meg az első oltást.
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Korlátlanul volt pénz, ezért készült el gyorsan az oltóanyag

Magyarországon sokan úgy vélik, hogy az oltás azért nem biztonságos, mert az elkészítéséhez egész egyszerűen túl rövid idő állt rendelkezésre. A főorvos ezt egyértelműen megcáfolta a Metropolnak. A vakcina minden protokolláris fázison végigment, egyik fázist sem hagyták ki vagy gyorsították meg. Pusztán arról van szó, hogy az a rengeteg pénz és energia, amit az országok a vakcinába fektettek, lehetővé tette, hogy az egyes fázisok gyorsabban egymás után kerüljenek – tisztázta az orvos.

Az infektológus cáfolta a tévhiteket

„Fiatal vagyok és egészséges, nincs szükségem az oltásra”

„A vírus sokaknál tünetek nélkül van jelen, ám nem tudhatjuk, hogy akinek átadjuk, vajon túlélné-e a betegséget. Azok, akik a jövőben biztonságosan szeretnék meglátogatni szüleiket, nagyszüleiket, mindenképp oltassák be magukat”

„A vakcina legyengíti az immunrendszert”

„Ez pusztán egy rendkívül hangzatos oltásellenes szlogen. Ráadásul éppen az ellenkezője igaz, a vakcina ugyanis felvértezi a szervezetet egy olyan betegség ellen, amibe a világon már közel 2 millióan haltak bele.„

„Meddőséget okoz”

„Az óriási ostobaságokat mindig nehéz megcáfolni, de azt biztosan kijelenthetjük, hogy az oltás kizárólag az immunrendszerre hat, a női szaporítószervhez az égvilágon semmi köze.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?