INSIDER

Elveszettnek hitt képet is megnézhetünk a Szinyei-kiállításon – videó

Kép és kultusz címen Szinyei Merse Pál-életmű-kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Galériában.
  • Szerző: Ripost

A 19. századi magyar festészet egyik legjelentősebb alakjának, Szinyei Merse Pálnak az életművét mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása. A kultikus festményeket november 12-től bárki megtekintheti a Magyar Nemzeti Galériában.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Majális, Pacsirta, Lila ruhás nő, Léghajó című művei a modern magyar festészet kialakulásában kulcsszerepet játszanak.

A Magyar Nemzeti Galéria ezért a művész születésének a 175. és halálának 100. évfordulója alkalmából 2020-ra tervezett nagyszabású tárlatot. Ezt azonban a pandémia meghiúsította, így idén nyílt meg a kiállítás, de a halasztásnak köszönhetően több különleges darab került kiállításra.

„A magyar képzőművészet egyik legnagyobb mesterének életmű-kiállítását láthatjuk. Minden kiállítás jó kiállítás egy múzeum életében, azonban az életmű-kiállításoknak kiemelt szerepe van, főleg ha ekkora óriásokról van szó, mint Szinyei Merse Pál. Az utolsó ilyen 31 éve volt a falaink között, amelynek Szinyei Merse Anna, a mester dédunokája volt a kurátora. Ebben a kiállításban is részt vett, tanácsokkal látta el a többieket, ott volt végig a folyamatban és egy fantasztikus tanulmánya is ott van a katalógusban” – mondta a megnyitón dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója.

Nyolcvan év után tért vissza Magyarországra a Vitorlás a Starnbergi-tavon című festmény, melynek hollétéről se a család, se a magyar művészettörténészek nem tudtak, így már felmerült az is, hogy elveszett. A kis méretű alkotást a nemrég egy amerikai hagyatékban fedezte fel Szarvasy Mihály magyar származású, New York-i műgyűjtő, aki megszerezte és a múzeumnak adományozta, a New York-i magyar főkonzulátus segítségével haza is juttatta Szinyei Merse Pál festményét.

A kiállítás 2021. november 12. és 2022. február 13. között látogatható a Magyar Nemzeti Galéria, C épületében.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?