INSIDER

Szijjártó Péter: A munkahelyek megőrzése érdekében támogatják a beruházásokat

A magyar kormány nem a szociális segélyezést, hanem a munkahelyek megtartását tartja megoldásnak a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben, ezért támogatja a munkáltatók beruházásait – jelentette ki Szijjártó Péter, amikor online jelentkezett be a Német Iparszövetség keddi tanácskozásán.
  • Szerző: Ripost

A koronavírus-fertőzéssel küzdő külgazdasági- és külügyminiszter a Facebook oldalán közzétett hozzászólásában példaként említette, hogy uniós források felhasználásával maximum 800 ezer euró értékben, illetve a fejlesztésre fordított összeg 50 százalékáig támogatják azokat a cégeket, amelyek vállalják a munkahelyek megmentését.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI / Illyés Tibor

Eddig több mint 30 iparágban 904 cég vett részt a programban. Ezek összesen 1,2 milliárd eurót fektettek be és 155 ezer munkahelyet sikerült megvédeni – ismertette Szijjártó Péter. A sikerek láttán a kormány úgy döntött, hogy készen áll egy újabb 140 millió euró értékű beruházásösztönző program elindítására – tette hozzá.

A továbbiakban arra biztatta a német vállalatokat, hogy a beruházásokhoz kapcsolódva indítsanak szakképzési programokat is. Ugyanis legalább 5 millió eurós befektetés esetén, tanulónként 5 ezer eurós képzési támogatásra jogosultak, illetve a kormány elkötelezett a további adócsökkentések mellett – írja a fidesz.hu.

Arról is beszámolt, hogy 2014 óta 123 német vállalatnak nyújtott a magyar állam beruházási támogatást, illetve 25 további céggel tárgyal. Ennek nyomán Magyarország első számú kereskedelmi partnere Németország, amely a magyar export 28 százalékát fogadja be.

Ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy a Német-Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara felmérése szerint a Magyarországon működő német cégek 60 százaléka üzleti helyzetének javulására számít a következő időszakban.

Végül úgy vélekedett, hogy a járvány nyomán egy új globális verseny alakult ki, amelynek Magyarország a nyertese lesz.

Ezért is jó hír, hogy a harmadik negyedévben, a második negyedévhez képest 11,3 százalékkal bővült a magyar gazdaság – mondta Szijjártó Péter.

A koronavírus-fertőzés miatt tizennegyedik napja karanténban tartózkodó miniszter videokonferencia segítségével szólalt fel egy online fórumon, ahol kedden hivatalosan is elindították a magyar és indonéz vállalatoknak szóló https://www.hunindotech.id/ oldalt.

Bevezetőjében Szijjártó Péter külügyminiszter kiemelte, hogy tíz év alatt Magyarország kereskedelmi forgalma Indonéziában tíz év alatt 29 százalékkal nőtt. A külügyminiszter gratulált, hogy Indonéziát az ENSZ biztonsági tanácsának nem állandó tagjává választották.

Kiemelte, hogy eddigi tapasztalatukkal magyar cégek segítették az indonéz vízgazdálkodási cégeket, valamint hogy a magyar kormány ötvenről százra emelte a magyar felsőoktatási ösztöndíjban részesülő indonéz hallgatók számát. Szíjjártó Péter előrevetítette, hogy a magyart telekommunikációs cégek tapasztalata segítséget tud nyújtani jövőbeni indonéz partnereiknek.

Hozzátette: az Eximbank anyagi eszközökkel is segíteni fogja az indonéz kapcsolatokat kiépíteni kívánó magyar cégeket.

A külügyminiszter korábban német vállalatok vezetőivel folytatott egyeztetését közvetítette élőben a Facebookon.

Szijjártó a beszélgetés elején hangsúlyozta: jobb szeretne élőben egyeztetni a vezetőkkel, azonban annak is nagyon örül, hogy virtuálisan meg tudják tartani ezt a megbeszélést.

Véleménye szerint Magyarország az első hullámot sikeresen kezelte, a második hullám viszont új kihívások elé állította a kormányt.

Az első az, hogy megvédjük az állampolgárok életét és egészséget, a második pedig az, hogy fenntartsuk az ország és a gazdaság működőképességét. Ez a két elv az, amely minden döntésünk hátterében húzódik

– mondta el a kormány intézkedéseiről, részletezve, hogy ismét különleges jogrend lépett érvénybe Magyarországon.

Hangsúlyozta: a kormány egészségügyi szempontból felkészült a járványra, hiszen szeretnék elkerülni

azokat a helyzeteket és képeket, amelyeket sajnos az első hullám idején láthattunk bizonyos dél-európai országokban.

A miniszter később beszélt a gazdaság fontosságáról is, a kormány négy legfőbb gazdaságvédelmi intézkedéseként

a munkahelyek védelmét, a beruházások ösztönzését, a stratégiai iparágak támogatását és a cégek likviditásának biztosítását jelölte meg.

Szijjártó az e téren hozott intézkedéseket részletesen is kifejtette a vezetők számára. Továbbá azt is elmondta, hogy

jelenleg 25 további beruházásról tárgyalunk német vállalatokkal. Nagyon remélem, hogy ezeket a tárgyalásokat sikeresen és minél hamarabb le tudjuk zárni

– mondta.

A bejelentkezés végén arra kérte partnereit, hogy legyenek nyíltak, vegyenek részt a párbeszédben, és bátran keressék meg őt ötleteikkel, javaslataikkal.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?