INSIDER

Szeméthalmok között élnek Óbudán az illegális házfoglalók

A 3. kerületi Parlag dűlőben térdig érő szemétkupacok között élnek az emberek. Nem tudni, melyikben él a valódi tulaj, de mindenkinek van egy meséje arról, mit keres itt és mi jogosítja fel a ház használatára. A szeméttel kapcsolatban egymásra és az idegenekre mutogatnak, akik szerintük illegális szemétlerakónak használják a helyet. A Ripost meglátogatta az örökpanorámát élvező lakókat.
  • Szerző: Ripost

A Parlag dűlő a 3. kerület és Budakalász határmezsgyéjén, egyúttal Budapest és Pest megye határán fekszik. Ez a mindössze két utcából álló kis környék azért különleges része a városnak, mert csodálatos örökpanoráma nyílik innen a Megyeri–hídra, de egészen Újpestig el lehet látni. Az ember a természet lágy ölén érezhetné magát, a két utca még leaszfaltozva sincs. Ám érdemes inkább a kilátást bámulni, mert a szemét teljesen elborítja a környéket. Láthatóan illegális szemétlerakók vették birtokba. De nemcsak ők: a az egyik házban egy fiatal nőt talált, aki délelőtt 11-kor még köntösben nyitott ajtót, egy fiatal férfi társaságában.

Fotó: Keller Mátyás / Ripost

„Mi itt lakunk, ezt a házat a volt páromra bízták már 10 éve. A tulajdonos néni azóta meghalt, de a rokonaival pár éve írtam egy papírt, legyen valami nyoma, hogy itt élek„ – mondta lapunknak. „Nekik nem hiányzik ez a ház, nekem meg nincs hová mennem.”

Fotó: Keller Mátyás / Ripost

Azt viszont, hogyan hívják a tulajdonost, ki szerepel a tulajdoni lapon vagy az általa emlegetett papíron, már nem tudta megmondani. Arra a kérdésre, hogy mivel fűt a láthatóan nyaralónak épült házikóban, azt válaszolta:

„Áramot használok. Hogy ki fizeti? Hát a nagyapám!” – vigyorgott sokatmondón. A szemétről, ami a környéket elborítja, persze fogalma sincs, mint mondta, Szabolcs megyébe valósi és csak pár napja tért vissza Budapestre.

Fotó: Ripost / Keller Mátyás

„Addig hordták teli szeméttel a kertemet, amíg nem voltam idehaza” – fogalmazott úgy, mintha valóban az övé lenne. Amikor elköszöntünk, még utánunk szólt:

„Ha lehet, azt ne írják meg, hogy lopom az áramot, mert azért sok év börtön jár.„

Fotó: Keller Mátyás / Ripost

Szomszédja kicsit mogorván pakolt a ház körül, ő lapunk kérdésére azt felelte, a tulajdonos bízta meg azzal, hogy tartson rendet, cserébe ott is élhet.

„Van nekem Pátyon nagy családi házam, de a gyerekeimnek adtam. Ezt meg fogom venni a tulajdonostól, és itt fogok élni. Csak elvesztettem a telefonom, amiben a telefonszáma volt, és a nevére sem emlékszem, így most nem érem el” – adta elő átlátszó meséjét. Nála el van vágva az elektromos vezeték. Lapunknak azt mondta, néha kitisztítják a környéket, de 1-2 nap alatt újra tele lesz szeméttel.

„Az ünnepek alatt elmentem a családomhoz, mire visszaértem, fel volt törve a ház, látszott, hogy valakik használták, amíg nem voltam itt” – panaszolta. „Szörnyűek ezek a hajléktalanok!”

Fotó: Keller Mátyás / Ripost

Lapunk megkereste a rendőrséget, ott arról tájékoztatták a -ot, hogy ezekkel az ingatlanokkal kapcsolatban áramlopásról, önkényes beköltözésről a 3. kerületi rendőrkapitányságára sem feljelentés, sem bejelentés nem érkezett. „Tájékoztatjuk továbbá, hogy a BRFK III. kerületi Rendőrkapitányság járőrei, illetve a terület körzeti megbízottja folyamatosan, visszatérően ellenőrzik ezt a területrészt, amennyiben szabálysértést vagy bűncselekményt észlelnek, minden esetben megteszik a szükséges intézkedéseket” – tudatták lapunkkal.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?