INSIDER

Szabadítsuk meg Magyarországot a szeméttől!

Elég volt! Parkok szélén, elhagyatott tereken, forgalmas utcákban és más ezernyi helyen állnak szemétkupacok. Az elkövetők röhögnek a markukba és kocsijukból dobálják ki a sittel, olajos flakonokkal és ki tudja még mivel tele pakolt zsákokat. Ha véletlenül tetten érik őket, legfeljebb kifizetik a szabálysértési bírságot. A Ripost mostantól akciót indít az ország közterületeinek megtisztításáért.
  • Szerző: Ripost

Beborította a szemét Magyarországot. A hulladékvadasz.hu térképe szerint alig van már olyan szeglete hazánknak, ahol ne lenne illegálisan lerakott hulladék. Valamit tenni kell, mert a helyzet egyre súlyosbodik. Sokan azt hiszik, hogy büntetlenül tehetik tönkre a környezetünket. Ne hagyjuk!

Sajtóhírek szerint a jövőben akár bűncselekmény is lehet, és sokkal súlyosabb szankciók járhatnak azért, ha valaki közterületen rakja le a hulladékát. Jelenleg szabálysértésnek számít az illegális hulladékkihelyezés, amiért csak 50 ezer forint büntetés járhat.

A Gubacsi úton szörnyű volt a helyzet

Lapunk munkatársai már akcióba léptek szemét ügyben. Egy durván szemetes utcarészt fotóztunk a kilencedik kerületben, a Gubacsi úton, a Hentes utca közelében. A sok szemét mellett régi bútorok és roncsautó is volt az út mellett. A kerületiek panaszkodtak a helyzetre, helyi olvasónk szerint annyi volt a szemét, hogy a járdán nem tudott elmenni babakocsival. Akkor megtudtuk: az FKF Nonprofit Zrt. csak a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában levő, szilárd burkolatú területekről szállítja el az elhagyott hulladékot. Az ingatlan előtti közterület tisztán tartása az ingatlantulajdonos kötelezettsége. A IX. kerületi önkormányzat sajtószóvivője már akkor azt mondta: nincs a büntetésnek visszatartó ereje. Az illegális szemetelőkre ugyanis tetten érés esetén szabálysértési bírságot szabhatnak ki, melynek maximális összege 50 ezer forint.

A XVIII. kerületben döghús hevert a földön

Rothadó, bűzlő hús csúfította Budapest XVIII. kerületében a Vasút és Vezér utca sarkát, melyről egy járókelő fotót is készített. A %% megkereste a helyi önkormányzatot, ahol a helyi Közterület-felügyelet egyik munkatársa név nélkül elmondta: „már aznap intézkedtek, így az önkormányzattal kapcsolatban álló cég emberei elszállították a helyszínről a dögök maradékát.” Hozzátette, hogy ha van szemtanú, vagy a helyszín környékén térfigyelő kamera, akkor a kormányhivatalnál feljelentést is tesznek.

Zsákokat dobtak az útra a XI. kerületben, tele szeméttel

Szintén egy lakossági bejelentés alapján készült fotó a főváros XI. kerületében a Dombóvári és Prielle Kornélia utca sarkán. A fotón megtömött zsákok láthatók, azonban az nem derül ki a képről, hogy mit is rejt a tartalmuk. A helyi önkormányzat lapunk megkeresésére közölte, hogy a jelzett területen található hulladék elszállítását megrendelték az önkormányzattal szerződésben álló vállalkozótól. A szemetelés megelőzésében Újbuda Közterület-felügyelete is segítséget nyújt, ám mint hangsúlyozták a járőrök kizárólag tettenérés alapján intézkedhetnek.

A Fogarasi utat sem kímélték a szemetelők

Zuglóban is találtunk illegálisan lerakott szemetet a Fogarasi úton. A problémát jeleztük az illetékes önkormányzatnak. „A zuglói önkormányzathoz tartozó Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt már elszállította a szemetet a közterületről” –tudtuk meg a zuglói önkormányzat sajtóirodájától, akik hozzátették, hogy 2017-ben például összesen 5.047 köbméter illegálisan lerakott hulladékot szállított el közterületről a városgazdálkodási közszolgáltató. A zuglói adófizetőknek ez több mint 30 millió forintjába került. Ha nem lehet kideríteni az illegális szemetelő személyét, ha nincs mód bírságolásra, a takarítás költségeinek kiszámlázására, az eltakarítást a közterület tulajdonosa (a Főváros vagy az önkormányzat) fizeti. A zuglói önkormányzat sajtó osztályának a munkatársa kifejtette: a kiszabható bírságnak önmagában nincs visszatartó ereje.

Szeméttelepnek nézték a pesterzsébeti közterületet

A 20. kerületben is problémát okoznak az illegális szemetelők. Mint megtudtuk, a terület nem az önkormányzat tulajdonába tartozik.

„Pesterzsébet Önkormányzata nagy erőfeszítéseket tesz az illegális hulladékok felszámolására, a közterületek tisztán tartására és szépítésére, a kerület élhetőbbé tételére” –mondta el a %%-nak Dr. Demjanovich Orsolya, a kerület jegyzője. A kerületi önkormányzat rendvédelmi osztálya rendszeresen járja gyalog és autóval is a környéket, a járőrözés során ha illegális szemetet észlelnek figyelmeztetik annak a tulajdonosát és helyszíni bírsággal büntetik az elkövetőket.Két típusú kamerarendszer is működik, rendőrségi és rendvédelmi, melyek nagy segítséget jelentenek az illegális hulladéklerakókkal szemben. A kerületben takarítási napokat is szoktak szervezni évente több alkalommal, melyekbe a nevelési intézményeket és a lakosságot is bevonják.

 

Szóljon a %%-nak! Ha illegálisan lerakott szemetet, hulladékot talál bárhol az országban, a pontos helyszín megjelölésével és egy fotóval jelezze a %% szerkesztőségénél a [email protected]media.hu címen! Nem engedjük, hogy az ország szemétdombbá váljon.

 

 

És ezeket olvastad már?