INSIDER

Szabadba csábít a napsütés és a húsvét: Most ne rontsuk el! – videó

Korlátok közé szorítva telik az idei húsvét: nem látogathatjuk meg rokonainkat, szeretteinket, nem locsolkodhatunk, nem ünnepelhetünk közösen. Meghitten, a velünk együtt élőkkel töltjük az ünnepeket.
  • Szerző: Ripost

„Ezen a húsvéton nem tehetjük azt, mint máskor, nem lehetünk úgy együtt, mint máskor, sem közösségként, sem családként. Ez a húsvét a türelemről, a segítségnyújtásról szól” – mondta Áder János köztársasági elnök ünnepi beszédében. Hozzátette: „van valami, amivel mindenki kiveheti a részét a közösből: ez pedig a türelem. Ha most, bezártságunk idején tudunk várakozni, teret adunk a gyógyulásnak.”

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kormány fenntartotta a kijárási korlátozást és a polgármesterekre bízta a további korlátozásokat. Az ő döntésük alapján többek közt a következő népszerű kirándulóhelyekre sem mehetünk, például:

* Margitsziget, Óbudai-sziget, Római-part, Normafa.

* Szentendre

* Nagykovácsi

* Velence

* Hollókő

A hagyomány megőrzése és a hitéleti tevékenység viszont rendkívül fontos, erre most csak otthon és online van lehetőség. Rengeteg internetes programmal, kapcsolással várnak, érdemes körülnézni a neten!

Képünk illusztráció

Online locsolkodás Hollókő segítségével

Hollókő bezárt, az interneten azonban kinyitott: „Hogy senki se hervadjon el, kérünk titeket, hogy otthonaitokban ne feledkezzetek meg erről a szép magyar hagyományról. Készítsetek locsolkodós videókat, és tageljetek be minket. A legjobbakat mi is megosztjuk a Hollókő, az élő falu oldalon. Mutassuk meg, milyen kreatívak is vagyunk: rajtunk nem foghat ki semmilyen vírus, ha locsolásról van szó!” – áll a felhívásukban.

Online misék tárháza vár

Március 22-től nincsenek nyilvános szentmisék templomainkban, annál több online közvetítést találhatunk. Holnap 11 órakor a budapesti Szent István Bazilikában mutat be szentmisét Erdő Péter bíboros. A szertartást a Duna Televízió élőben közvetíti. Rengeteg online mise található a Facebook és Youtube oldalakon.

Képünk illusztráció

Kézműveskedjünk a szentendrei Skanzennel!

Kézműveskedéssel, mesékkel, karantén-locsolóvers-faragó versennyel várja online az érdeklődőket a szentendrei Skanzen. A következő három napban az eredeti Skanzen Húsvét fellépői is megtalálhatóak lesznek az online térben.

Várja a gyerekeket Füred kapitány

A máskor a Balaton partján megrendezett kincsvadászat játékait eljuttatták panelben élő gyerekekhez és bevetik Füred kapitányt, a balatoni mesehőst is. A tojáskeresés, kincsvadászat otthon is megszervezhető, a közös játék, nevetés segít elviselni a bezártságot.

 

Megmutatták a rendőrök a -nak: így segítenek

A kijárási korlátozás és a polgármesteri intézkedések betartását rendőrjárőrök ellenőrzik. A cél nem a büntetés, hanem az, hogy segítsenek betartani a szabályokat a járvány elkerülése érdekében, de ha kell, szigorúan fellépnek.

A munkatársai elkísérték a járőröket a budapesti Lehel Csarnokhoz és a Gellért térre. A piacon azt ellenőrizték, hogy 9 és 12 óra között valóban csak a 65 év felettiek vásárolnak-e. A Lehel-piacon a többség betartotta a szabályokat, elvétve találkoztunk egy-egy fiatallal, akiket a járőrök megkértek, hogy jöjjenek vissza vásárolni később. A csarnok is minden ajtóhoz őröket állított.

A Gellért téren már néhány lépés után belebotlottunk egy 7-8 tagú hajléktalan társaságba, akiket a rendőrök igazoltattak, majd megkértek, hogy a fertőzésveszély miatt ne csoportosuljanak.

Kollégáinknak a rendőrök azt is megmutatták, hogy a járőrautóban milyen felszerelést visznek magukkal. Felkészültek arra is, hogy koronavírusos beteggel találkoznak vagy karantén ellenőrzésre mennek.

Fotó: Ripost

A hivatalos csomagban van kézfertőtlenítő, FFP2 maszk, védőruhák, fújós fertőtlenítő az autó belsejének fertőtlenítésére, védőszemüveg és rendőrségi szalag. Gumikesztyű is van minden járőrnél.

Fotó: Ripost

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?