Létrehozva: 2020.06.30.

Sosem volt még ennyi szén-monoxid-mérgezés nyáron – meglepő okok a háttérben

Itt a hőség, nem fűtünk, mégis egy nap alatt alatt 9 különböző helyszínre riasztották a katasztrófavédelmett szén-monoxid-mérgezés miatt az országban, 9 embert kórházba is kellett vinni! Nem csak a régi kazánok, hanem a régi vízmelegítők, pára- és szagelszívók, sőt, a klímák is okozhatnak bajt, főleg, ha mi magunk bütyköljük. De sokat tehetünk, hogy elkerüljük a tragédiát.

Budapesten különböző kerületekbe, 5 különböző lakáshoz riasztották a katasztrófavédőket vasárnap szén-monoxid-mérgezés miatt, 5 embert kórházba is kellett vinni. Gödön, Karcagon, Zalaegerszegen és Kőszegszerdahelyen is majdnem tragédia történt a gyilkos gáz miatt, az utóbbi helyen egy családi házból 4 embert kórházba szállítottak.

A meleg is okozhatja a mérgezést!

Eddig csak télen volt jellemző, hogy ilyen hírek érkeztek. Most, hogy tombol a kánikula, a fűtést mindenki régen kikapcsolta, de akkor mi okozhatja a tömeges mérgezéseket? A válasz meglepő lehet: a meleg a felelős! Ha nálunk, vagy valamelyik velünk egy kéményen osztozó szomszédnál van egy nyílt égésterű vízmelegítő, a melegben is veszélynek vagyunk kitéve!

Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Elfogy a levegő a lakásból

„A lakásban lévő és a kinti hőmérséklet különbsége miatt a kémények huzathatása lecsökken, azaz a lakás természetes levegőzése megváltozik” – mondja Dóka Imre tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Erre rátesznek egy lapáttal az olyan berendezések, amelyek eleve úgy működnek, hogy kiszívják a levegőt a lakásból: például a szag- és páraelszívók, vagy éppen a klímák – ez utóbbiak akkor válnak veszélyessé, ha például egy mobil-klímát magunk szerelünk be, és nem figyelünk oda a szigorú használati utasításra.

Életveszélyes a bütykölés

A bütykölés még odafigyelés mellett is életveszélyes lehet, mert ezek a szerkezetek úgy vannak kitalálva, hogy azt a levegőt, amivel a saját rendszerüket hűtik, a lakásból szívják el, ezt viszont pótolni kell. Éppen ezért nem érdemes spórolni sem a berendezéseken, sem azon, hogy a beszerelésükhöz szakember segítségét kérjük, mert az életünkkel játszhatunk.

Fotó: MTI

Veszélyesek a nyílt égésterű régi vízmelegítők

Ha technikailag nincs megoldva a lakás levegőzése az azt elszívó berendezések mellett, vagy éppen egy kémény mellé vannak azok telepítve, akkor már meg is ágyaztunk a bajnak. A szén-monoxid ugyanis így nyáron is könnyedén terjed el a lakásban a nyílt égésterű vízmelegítőkből, ezért fordul elő sok esetben, hogy a mérgezések a fürdőszobákban, konyhákban következnek be.

A szomszédból is jöhet a gyilkos gáz

Egy társasházban akkor is veszélyben vagyunk, ha nekünk nincs ilyen vízmelegítőnk, hiszen elég egy közös kémény, amelyen a szomszédtól hozzánk is bejut a gyilkos gáz, és máris megtörtént a baj.

Képünk illusztráció (Fotó: 123RF)

A vadiúj műanyag ajtó, ablak is fokozhatja a bajt

A szinte légmentesen záró új műanyag ablakok, ajtók is közrejátszhatnak a probléma kialakulásában, hiszen amíg a korábbi, fából készült nyílászárók mellett még járt a levegő, ezeknél már csak akkor történhet ilyen, ha szellőzőt szereltetünk a keretbe. Sokan azonban elmulasztják ezt, pedig egyéb egészségkárosító dolgok, mint a penész miatt is érdemes szellőzőt kérni.

Egy régi vízmelegítő megölhet, a szén-monoxid-érzékelő megmenthet!

A halálos, színtelen-szagtalan gáz főként a régebbi típusú vízmelegítőkből és kazánokból szivárog, mert az új készülékek már lezárnak, ha ezt érzékelik, ezért ha megtehetjük, érdemes ezeket lecserélni. A szén-monoxid-érzékelő viszont egy olcsó, életmentő eszköz!

Egy 4 fős család kapott szén-monoxid-mérgezést a klíma miatt

Egy családi házban a gyerekek a kinti medencében játszottak, de túl hideg volt a vize. Bent a házban ment a klíma, majd szintén bentről, egy slag segítségével meleg vizet kezdtek el engedni a kinti medencébe. A klíma elszívta a levegőt a lakásból, a vízmelegítő huzamosabb ideig be volt kapcsolva, a ház pedig megtelt a gyilkos gázzal – az egész családot kórházba kellett vinni, csoda, hogy túlélték – osztottak meg velünk egy korábbi hasonló történetet a katasztrófavédelem szakemberei

 

A mobilklíma miatt jelzett a szén-monoxid-riasztó

„Magam szereltem be a lakásba a mobil klímát” – meséli lapunknak a budapesti társasházban lakó Mátyás. „Szerencsére elővigyázatos voltam, és korábban vettem egy szén-monoxid-érzékelőt, ami rögtön bejelzett, így azonnal kikapcsoltuk a klímát, és azonnal átszellőztettük a lakást, majd hívtunk egy szakembert a klíma rendes beszereléséhez...”

 

A szagelszívó majdnem tragédiát okozott

Egy fiatal pár lakásában a szagelszívó volt a felelős. Judit elmondta: nagyon meglepődtek, mikor bejelzett a szén-monoxid-érzékelő a nyár közepén. Azonnal kinyitottak minden ablakot, ajtót, azóta pedig próbálnak fokozottan figyelni a szellőztetésre.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bizarr jelenettel folytatódik a TV2 sikerműsora

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

vg.hu

Valami súlyos történik az ukrán elnöki hivatalban: Zelenszkij kirúgta az egyik legfontosabb emberét

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

vg.hu

Különösen pusztító vírust terjesztő kullancsfaj jelent meg hazánkban

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin