INSIDER

Schanda Tamás: akár 1,5 millió forint diákhitelt is igényelhetnek a hallgatók

Az oktatással kapcsolatosan több fontos információ is elhangzott az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján, ugyanitt Kiss Róbert alezredes az eddigi intézkedésekről is beszámolt.
  • Szerző: Ripost

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kiemelte az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján, hogy zajlik a felvételi folyamat a felsőoktatásban. Július 9-ig lehet változtatni a felvételizőknek az intézmények sorrendjén.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Schanda Tamás arról is beszélt, hogy az ITM azt szeretné, hogy a komplex szakmai vizsgák a szakképzésben még májusban történjenek meg, és a gyakorlati vizsgák is májusban legyenek. Kiemelte: minden vizsgánál kiemelten figyelnek az egészségügyi szabályok betartására.

A Diákhitel kapcsán elmondta: a következő tanévben akár 1,5 millió forintot is igényelhetnek a hallgatók.

„A május 1-től elérhető kamatmentes, szabad felhasználású hitel kerete félmillió forint, a felnőttképzésben résztvevőknek 1,2 millió forint. Augusztus 15-től több mint duplájára emeljük a szabad felhasználású diákhitel 1 keretét, a következő tanévben akár másfél millió forintot is igényelhetnek a hallgatók” – mondta Schanda Tamás.

A felsőoktatásban részvevők számára hangsúlyozta: működik a felvi.hu oldal, ezen továbbra is ellenőrizhetik adataikat, és figyelemmel kísérhetik a benyújtott dokumentumokat.

Fotó: facebook

– Az egészség és az élet védelme a legfontosabb, de az ország alapvető érdeke az, hogy a gazdaság talpra álljon. Ennek elérésben nagy szerepük lesz azoknak, akik most vesznek részt a felsőoktatásban és a szakképzésben tanulóknak. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne kerüljön veszélybe az egészségük

hangsúlyozta Schanda Tamás, majd azt is elmondta: 75 ezer fiatalt segítenek hozzá a diplomához, aki 2020. nyaráig záróvizsgát tett, vagy tesz, annak nem kell nyelvvizsgázni. Ezen diplomák kiadását a felső oktatási intézmények elkezdték, de szükséges az adategyeztetés.

Kiss Róbert alezredes ugyanitt kiemelten ejtett szót a Kínából folyamatosan érkező védőfelszerelésekről, szerdán több, mint 3 millió maszk, 2 millió kesztyű és 120 lélegeztetőgép érkezik.

MTI/Botár Gergely/ kormany.hu

A házi karanténok kapcsán kiemelte: 702 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt 24 órában, mindössze 14 esetben történt szabályszegés. Eddig egyébként összesen 1181 magatartásszegés történt.

A kijárási korlátozás kapcsán 1113 intézkedést foganatosítottak az elmúlt 24 órában, eddig összesen 28610 esetben kellett emiatt intézkedniük.

Rémhírterjesztés, csalás és egyéb, a koronavírus által okozott helyzettel történő visszaélés miatt 265 esetben indítottak büntetőeljárást.

A határforgalom kapcsán kiemelte: Röszkén és Hegyeshalomnál vannak kisebb fennakadások, de ezt leszámítva zavartalan.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?