INSIDER

Rusvai Miklós: Így lehetünk ellenállóbbak a betegségekkel szemben

A szakember elmondta, hogy mit tanácsol, és személy szerint ő mit tesz meg egészsége érdekében.
  • Szerző: Ripost

Egyre többen bizonytalanok, hogy vajon a delta variánst kapták-e meg, vagy allergiások, esetleg megfáztak és ezért prüszkölnek és folyik az orruk.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Nemcsak a megfázáshoz, de az allergiához is nagyon hasonlítanak a delta vírus tünetei. Jellemző tünete a delta vírusnak a szemviszketés, könnyezés, orrfolyás, tüsszögés, torokkaparás, köhögés, fáradtság és az enyhe hőemelkedés. A pollenallergiánál a könnyezés, orrfolyás, tüsszögés, torokkaparás szintén jelentkezik, így nehéz elkülöníteni, főleg most, hogy a szezonja van, mert rengeteg a parlagfűpollen„ – mondta a Rusvai Miklós a -nak.

Fotó: Markovics Gábor / Ripost

Ennek kapcsán a szakember korábban már beszélt a -nak arról, hogy miként tudjuk megkülönböztetni az allergiát a megfázástól, illetve a koronavírustól, erről ide kattintva tudsz olvasni. Most arról kérdeztük a közismert virológust, hogy miként védhetjük meg magunkat a legjobban.

Rusvai Miklós tanácsai arra vonatkozóan, hogyan lehetünk ellenállóbbak a betegségekkel szemben:

  1. Oltassuk magunkat! Aki nem tette, ez az első számú tanács.
  2. Aki március előtt kapta az alapimmunizálást, vagy kínai vakcinával oltották, az mindenképpen kapja meg a harmadik oltást is.
  3. Minél többet legyünk a szabad levegőn. Szerencsére még jó idő van, a szabad levegőn kevésbé terjed a vírus.
  4. Ha zárt térbe megyünk, főleg, ha rizikócsoportba tartozik valaki (60 év fölötti, alapbetegségei vannak), akkor viseljen maszkot. Központilag nincs előírva, de nem tilos. „Én például több helyen viselem a maszkot, ahol úgy érzem, hogy nagyobb a fertőzésveszély, ilyen a bevásárlóközpont, tömegközlekedés” – mondta Rusvai a nak.

A betegség súlyos lefolyása ellen továbbra is a védőoltás jelenti a legerősebb védelmet. A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legfinomabb forralt bor
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?