Létrehozva: 2021.01.31.

Rongálás vagy művészet? Megszólalt a legendás magyar graffitis

Úgy tűnik, a kijárási tilalom és a hideg ellehetetleníti a graffitisek életét. Sokan ennek örülnek, hisz a falfirkák jó része nem több, mint egyszerű rongálás, de vannak művészi igénnyel dolgozók is, akik sokszor felkérésre készítik műveiket. A Metropol megtalálta TakerOne-t, a híres budapesti graffitist, aki fotografikus munkáit sokszor a lakók kérésére csinálta.

Szerző Doris

Gyönyörű alkotásokkal találkozhatunk Budapest-szerte, különösen a belvárosban, ahol a graffitik tűzfalakat díszítenek. Egy részük hivatalos felkérésre készült, azaz nem minősülnek rongálásnak, de vannak olyan szép vagy kevésbé szép graffitik, amik az éjszaka alatt titokban jöttek létre, így büntetendő szabálysértésnek számítanak.

Fotó: Nagy Zoltán / Metropol

A hideg és a korlátozások miatt nem ez a főszezon…

A graffiti szezonális, hiszen a kültéri épületek falát fújják szét, így jó időben kényelmes végezni, másrészt mivel alapesetben rongálásnak minősül, általában éjszaka fújnak... A kijárási tilalom azonban még a törvényszegőt is visszatartja a graffitizéstől, hiszen most jobban számíthat éjjeli járőrökre, és ha elkapják, egyszerre szegne meg két szabályt is.

Rongálás vagy művészet?

De nem minden graffiti rongálás, vannak legálisan létrejött alkotások is. Hogy többet megtudjunk a témáról, a Metropol megkereste TakerOne graffitist.

Fotó: Nagy Zoltán / Metropol

.„A street artnak és a rongálásnak kétségtelenül van közös halmaza, de ettől még nem feltétlenül összefüggő fogalmak. A nem “támogatott” része külföldön is rongálás, és itthon sem példa nélküli, hogy támogatják a street art művészeket. Ettől függetlenül sajnos azt kell mondjam, hogy van hova fejlődnie Magyarországnak e tekintetben, mert nemcsak nyugatra, de gyakorlatilag a szélrózsa minden irányában sokkal jobban kihasználják a műfaj lehetőségeit, hogy egy kis színt vigyenek a városi környezetekbe”-osztotta meg gondolatait a graffitis a Metropollal.

Fotó: Nagy Zoltán / Metropol

A graffitis rengeteg országban alkotott már: az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Új-Zélandon, Izraelben, Angliában. Eddigi legnagyobb alkotása egy közel 300 m2 -es felületre készült, de már kilátásban van egy nagyobb projekt is, melynek során egy 500 m2-es alkotást fog készíteni.

Nem mentes a kritikáktól a graffitis világ

„Hogy egy konkrét élményt is leírjak, jó pár évvel ezelőtt egy legális falra festettem Budapesten, még reggel volt, épp csak az első vonalak kerültek fel, és egy elsétáló bácsi tett egy klasszikus “el kéne törni a firkálók kezét” tartalmú megjegyzést. Az ilyenekkel nem lehet sok mindent kezdeni, ám ezúttal jól zárult a történet. Délután, amikor a munkámon már látszott, hogy igényes alkotás, visszafele jött és elnézést kért, mert nagyon tetszett neki.

Gondolkozzunk másként: nem minden graffiti rongálás

Fotó: Nagy Zoltán / Metropol

Természetesen vannak olyan aspektusai a graffitinek, amiket joggal nem szeretnek az emberek, és ezen semmi nem fog változtatni. Ám a jó minőségű, a környezetünket szebbé tevő alkotások megjelenése és elterjedése segítene azon, hogy az emberek megismerjék, hogy milyen lehetőségek rejlenek a street art műfajában, és ne azonnal rongálással azonosítsanak egy festékszórót.

„A street art művészek tehetséggondozására talán a legjobb érv az lehetne, hogy utat mutassanak, a mindent válogatás nélkül való összefirkálásnál van hasznosabb felhasználása is a festék fújásnak. Ráadásul a károsított felületek helyreállítási költségét is meg lehetne spórolni így” – fejti ki véleményét TakerOne a Metropolnak.

Szerző Doris

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Ennél cukibb ma már nem lesz: így örül Puskás Peti mesedalának csöpp kisfia

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast