INSIDER

Itt vannak a részletek, hogy hétfőtől mit szabad és mit nem

Döntött a kormány, a fokozódó járványhelyzet miatt két hétre bezár az ország. Az újabb korlátozások az emberek egészségét védik.
  • Szerző: Ripost

Gulyás Gergely országgyűlési képviselő a Kormányinfón jelentette be a nemsokára életbe lépő új intézkedéseket. A kormány számára az emberek egészsége a legfontosabb, ezért a szakemberekkel nemcsak szerdán, de csütörtökön is folytatták az ülésezést.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Gulyás Gergely bejelentette a szigorításokat

Döntött a kormány a szigorításról
Fotó: M1- YouTube

Március 8-tól a következő szigorítások vannak érvényben:

  • Az óvodák, általános iskolák április 7-ig bezárnak, a középiskolákban, a felsőoktatásban a digitális oktatás fennmarad. A digitális oktatás részleteit az EMMI oktatási államtitkársága teszi közzé.
  • Az üzletek március 8. és március 22. között két hétre bezárnak, kivéve az élelmiszerboltokat, patikákat, drogériákat, benzinkutakat.
  • Március 8. és március 22. között minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyet.
  • A szabadtéri sporttevékenység és a munkavégzés lehetséges.
  • Szigorodik a határvédelem is. A tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.
  • Kiterjesztik a bértámogatást minden a bezárással érintett területre.

Előreláthatóan a nyitás ütemezetten indul március 22-én. Kivéve az oktatásra vonatkozó szabályokat, mert azok a tavaszi szünet végéig tartanak.

A miniszter arra kért minden munkaadót, ahol lehetséges, biztosítsa az otthoni munkavégzést, különös tekintettel a gyermekes családok esetében.

Továbbá fontos, hogy a maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező!

„Nemcsak azért kell zárni, hogy megvédjük az emberek életét, hanem azért is, hogy hamarabb nyithassunk” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Jól halad az oltás, de még így is súlyos a járványhelyzet; Itt a vírus harmadik hulláma

Gulyás Gergely közölte, a harmadik hullám nagyon erős, erősebb, mint a második, ami sokkal erősebb volt, mint az első. A harmadik hullámban az az új, hogy rendelkezésre áll a vakcina és jól halad az oltás – mondta, úgy folytatva: biztosan állíthatják, hogy Magyarország jelenleg a harmadik Európában, de jövő héten már a legátoltottabb ország lesz az EU-ban.
A miniszter szerint ez a tempó sem elég gyors ahhoz, hogy a vírus, különösen a vírusmutánsok terjedését megakadályozza. Elmondta, a brüsszeli vakcinabeszerzés lassan halad és a keleti vakcinákkal együtt sem tudják még „a társadalmi védettséget” a következő egy-két hétben kialakítani.
Csak a kontaktusszámok radikális csökkentése vezethet eredményre – hangsúlyozta, jelezve: a szakértők az operatív törzzsel teljes összhangban javasolták a szigorú korlátozások bevezetését.

A járványügyi szakemberek javaslatára döntött a kormány az újabb korlátozásokról

A kormánydöntés okairól közölte, meghallgatták a matematikusokat, az orvosokat, a szakértőket, a virológusokat. „A számok világosak” – fogalmazott, majd felhívta a figyelmet az elmúlt három nap romló járványadataira, különösen az elhunytak, az új fertőzöttek és a lélegeztetőgépen lévő betegek számára.
Hozzátette: a terjedés sebessége nő, a reprodukciós ráta pedig az egyik legmagasabb Európában.

Ha most nem zárnának, csak később lehetne újraindítani az országot

Gulyás Gergely értékelése szerint „ha most nem zárnánk, akkor nemcsak a megbetegedések és a halálozások száma nőne meg radikálisan, de a nyitás is, az újraindítás is későbbre tolódna”. Nemcsak azért kell zárni, hogy megvédjék az emberek életét, egészségét, hanem hogy mielőbb nyithassunk, mielőbb visszatérhessünk a normális élethez – fogalmazott.

Az üzleteket március 8-tól március 22-ig bezárják

A koronavírus-járvány terjedésének csökkentése érdekében meghozott szigorításokról elmondta, az üzletek március 8-tól március 22-ig lesznek zárva, kivéve az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák és a benzinkutak. A részletszabályokat az operatív törzs dolgozza ki, a kormány hirdeti ki, napokon belül nyilvánosságra hozza.

Minden szolgáltatás szünetel

Március 8-tól március 22-ig minden szolgáltatás szünetel a magánegészségügy kivételével – tette hozzá, megjegyezve: a részletszabályokról az operatív törzs pénteken dönt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?