Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.02.17.

Reagált a vakcina álhírekre Szijjártó Péter

A külgazdasági és külügyminiszter egy sajtótájékoztatón tisztázta a kínai vakcináról terjesztett hazug híreket.

Továbbra is politikai kérdést csinálnak néhányan a vírushelyzetből és az oltásokból. Az emberi életek megmentése helyett még mindig azon munkálkodnak, hogy a kormány járványügyi intézkedéseit támadják, ahelyett, hogy az emberi érdekeket tartanák szem előtt.

Nemrég hazug álhíreket kezdtek terjeszteni a kínai vakcinával kapcsolatban, és ezekre most reagált Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter emellett azt is elárulta, hogy ő melyik oltást szeretné megkapni.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei tanulmányozzák a kedden Magyarországra érkezett 550 ezer adag kínai Sinopharm-oltóanyag dokumentációját – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán.

Müller Cecília elmondta: később rendelkezésre bocsátják a vakcina alkalmazási előiratát és a betegtájékoztatót is. „Igyekszünk, hogy az NNK minél előbb felszabadíthassa, és az oltásra várók rendelkezésére bocsáthassa a védőoltást” – fogalmazott.

Eddig 348 927 embert oltottak be, közülük 134 824 ezren már a második védőoltást is megkapták. Az oltási tervnek megfelelően folytatódnak az oltások. Így a regisztrált legidősebbek oltása az oltópontokon a Pfizer- és a Szputnyik V vakcinával, a háziorvosi rendelőkben pedig a 60 év alatti krónikus betegek immunizálása az AstraZeneca készítményével. Emellett több idősotthonba is eljutnak az oltócsoportok és ezzel egyidőben az egészségügyi dolgozók második körös oltása is zajlik – tájékoztatott.

Hozzátette: fontos, hogy aki értesítést kap az oltásra, az ne mulassza el a lehetőséget. Aki pedig még nem tette meg, regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon, hogy továbbra is tervezni tudják az oltások menetét.

A szakember jelezte, hogy eddig csak enyhe mellékhatás-reakciókról van tudomásuk a szakembereknek. Ezeket a bejelentéseket folyamatosan regisztrálják, figyelik, hogy ezzel is erősítsék a védőoltásba vetett bizalmat, hiszen a járványból kilábalás feltétele a nagy számban, rövid idő alatt beadott védőoltás.

Mint mondta, „a járvány nem enged a szorításból”, az elmúlt 24 órában 77 250-re nőtt az aktív fertőzöttek, 4014-re a kórházban ápoltak és 321-re a lélegeztetőgépen lévők száma. Emellett Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Tatabányán, Veszprémben, Zalaegerszegen és öt Budapest környéki településen – Tökölön, Biatorbágyon, Szigetszentmiklóson, Budakeszin és Százhalombattán – nőtt a szennyvízben a vírus örökítőanyagának mennyisége is.

Beszámolt arról is, hogy folyamatosan vizsgálják a koronavírus mutációját is; a brit vírusvariánst 193 mintában mutatták ki itthon, brazil és dél-afrikai vírusvariációra azonban még nem bukkantak. A brit mutáns nem okoz súlyosabb megbetegedést, de a fertőzőképessége nagyobb. A brit vírusvariánst nagyon eltérő életkorúaknál fedezték fel, a legfiatalabb hatéves, a legidősebb 94 éves volt, és mindössze nyolc ember esetében igazolódott a külföldről behurcolás lehetősége. Ez azt jelenti, hogy a vírus brit mutációjánál a közösségi terjedés figyelhető meg – tette hozzá.

Kérdésekre adott válaszaiban Müller Cecília elmondta, a védőoltás alapesetben csak kórházban (oltóponton) vagy a háziorvosi rendelőben adható be, de a háziorvos dönthet úgy egy páciens életkora vagy egészségi állapota miatt, hogy őt az otthonában oltja be.

Egyelőre nem tudni arról, hogy az oltásnak lenne bármiféle negatív következménye akkor, ha tünetmentes, de fertőzött ember kapja meg. Ha azonban a két oltás között derül ki a pozitivitás, akkor a második dózist csak a gyógyulás után lehet beadni – mondta.

Müller Cecília közölte: bőven a járványküszöb alatt van az influenzafertőzöttek száma, az elmúlt héten mindössze 5100 ember fordult influenzaszerű tünettel orvoshoz, és a laboratóriumi vizsgálatok sem mutatták ki a vírust, aminek a járványügyi és higiénés szabályok – távolságtartás, maszkviselés – betartása az oka.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a jelenlegi szakaszban 102 kórház és ötezer háziorvosi rendelő vált oltóponttá.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, hová költözött a kispesti baloldali pénzszivattyú - videó

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

mandiner.hu

A földbe állt a Momentum támogatottsága Budapesten

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

mindmegette.hu

Olcsó, használt műszaki cikket keresel? A Media Markt polcain is találsz majd ilyet

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

ripost.hu

Óriási bejelentést tett Tóth Gabi, özönlenek a gratulációk - Fotó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát