INSIDER

Megdöbbentő összegzés: ezt tette a pusztító vihar, ami végigsöpört az országon a hétvégén

Pusztító vihar söpört végig az országon az elmúlt hétvégén. Fákat csavart ki, házakat rongált meg, elverte a termést. Emberek százait érintik a viharkárok. A szakértők több száz, vagy akár milliárdos kárról is beszélnek. Pénteken 400-szor, vasárnap 189-szer vonultak ki a tűzoltók. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője tájékoztatta lapunkat.
  • Szerző:

Pusztító vihar csapott le országszerte. „Közel 400 tűzoltói beavatkozásra volt szükség az ország különböző terültein. A legtöbb munkát Budapesten, Baranya megyében, Jász-Nagykun-Szolnok megyében adta a vihar a tűzoltóknak. Három megye kivételével – Somogy, Vas, Zala – mindenhol keletkeztek viharkárok” – tájékoztatta lapunkat Mukics Dániel tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője (Fotó: BM OKF)

A legtöbb problémát az erős szél okozta

Legtöbbször faágakat tört le, fákat döntött ki a viharos erejű szél, amelyek autókra, házakra, kerítésekre, utakra, elektromos vezetékekre dőltek. Nagyon sok helyen jégeső hullott. A diónyi, tojásnyi nagyságú jég országszerte több épület tetőszerkezetében okozott kárt.

Szolnokot sem kímélte a vihar. A pusztító szél fákat csavart ki, ágakat tört le (Fotó: BM OKF)

Baranya megyében történt a legtöbb ingatlankár

Baranya megyében 502 épület rongálódott meg. Az érintett településeken – Sellye, Drávaiványi, és Okorág, Kákics – a mai napon is több mint száz tűzoltó és a katasztrófavédelemmel együttműködő önkéntes dolgozik. Ők a sérült palalemezeket, cserepeket távolítják el az épületek tetejéről és lefóliázzák a házak tetejét, hogy egy következő esőzésnél ne ázzanak be.

Sellyén gyűjtés indult a falu károsultjai javára

Sellyén szinte nincs olyan ház, ami sértetlenül átvészelte volna a jégesőt – adta hírül a hétvégén a hirado.hu. A tudósítás szerint több mint 300 ház megrongálódott. A kár sok száz milliós vagy akár milliárdos is lehet. A településen 245, két közeli faluban még csaknem 100 épületben keletkezett kár. Emellett ott van a rengeteg megrongálódott autó és az elvert termés is – írják.

A Baranya megyei Sellyén több száz épületben keletkezett kár (Fotó: BM OKF)

189-szer vonult ki a tűzoltóság vasárnap

A vasárnapi vihar elsősorban Győr-Moson-Sopron megyében, Győrújbarát, Győrszemere, Győr és Hajdúnánás településeken csapott le. Itt nem csak az erős szél okozott gondot, hanem a hirtelen lezúduló rengeteg eső is, mivel az épületek alsó szintjein megállt a víz.

Erre hívja fel az autósok figyelmét a katasztrófavédelem

* Ne hajtsunk a vízbe mert már térdig érő vízfolyás is elég ahhoz, hogy elmozdítson egy autót.

* Ha a légszűrő vizet kap és a motortérbe víz kerül, tönkretesszük vele az autónkat.

* A jégeső komoly károkat tud a kocsikban okozni. Ilyenkor, ha nincs az autóban például egy pléd, érdemes a gumiszőnyeget kivenni a lábunk alól és legalább a szélvédőt letakarni vele, hogy a jég ne törje be.

* Felhőszakadás esetén a legjobb, ha lemondunk az autó nyújtotta kényelemről és fedett helyen keresünk parkolót.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?