INSIDER

Elment a szaglásod a poszt-Covidtól? A Semmelweis Egyetem tudja a megoldást

A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika most indult poszt-COVID Szaglás Ambulanciáján szaglásvizsgálattal és szaglástréninggel segítenek azoknak, akiknek a koronavírus-fertőzés után több mint három héttel is fennmaradtak a szaglásukat érintő panaszaik.
  • Szerző: Ripost

Az ország első szaglásvizsgáló centrumában, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján kezelik azokat, akik a koronavírus leküzdése után is tüneteket észlelnek magukon, pontosabban azokat, akik poszt-Covid tünet miatt szenvednek: a szaglásuk eltűnt vagy megváltozott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Post-covid tünet

Fotó: MTI/Balázs Attila

3 hét után kivizsgálás szükséges

Dr. Tamás László, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója elmondta, hogy egyre több beteg jelentkezett azzal, hogy megváltozott a szaglása: nem, vagy tompábban érzi az illatokat. Szintén sokaknál fordult elő, hogy kellemetlen, bűzös szagokat kezdett érezni. Mindkét jelenség kivizsgálást igényel, amennyiben 3 hétnél hosszabb ideig tart.

Sosem látott mértékben nőtt a szagláspanaszosok száma

A klinika COVID-ellátóként vett részt a koronavírus elleni küzdelemben, a fertőzésszámok csökkenésével azonban újraindultak a tervezhető ellátások, és megkezdte működését a poszt-COVID Szaglás Ambulancia is – hangsúlyozta dr. Tamás László, hozzátéve: a klinikán hiánypótló módon már évek óta kezelnek a szagláspanasszal jelentkező pácienseket.

„A koronavírus csak megerősített bennünket abban, hogy mekkora szükség van az ilyen ellátásra” – tette hozzá. A pandémia során soha nem látott mértékben növekedett meg a szagláspanaszos betegek száma, így a Szaglás Ambulancia jelenleg főként poszt-Covid ellátóhelyként működik.

„Nekem december 8-án ment el teljesen az ízlés és a szaglás. Azon kívül, hogy a 4 alapízt meg tudom különböztetni, semmi ízt nem érzek. Illetve egyfajta rossz íze van mindennek, és csak büdöset érzek... Már egyre nehezebben viselem (karácsony, húsvét borzasztó volt). Egyes ételek, italok fogyasztása esetén fura mellékízt érzek, és már nem is szívesen eszem. Minden nap reménykedem, hátha visszajön, de eddig semmi!” – panaszolta egy nő egy poszt-Covid Facebook-csoportban.

„Nálam ez november óta tart! Visszajött a szaglás, de hogy!? Borzasztó büdös sok minden. A jó illatok, parfüm, öblítő, dezodor, illóolaj, mind büdös. Borzasztó így. Ételeknél is rengeteg az olyan, aminek fura a szaga. 6 hónapja ez van” – fogalmazott egy sorstársa.

Post-COVID tünet: szaglástréning segít

A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán működő Szaglás Ambulancia az ország első szaglásvizsgáló centruma. Dr. Kraxner Helga, az ambulancia vezetője szerint először felmérik, hogy van-e olyan akadály, elváltozás, ami miatt romlott a szaglás. Ha nincs, szaglástesztet végeznek. A Szaglás Ambulancián alkalmazott komplex mérőeszköz segítségével szaglásküszöböt, szag megkülönböztetést és szag felismerést is vizsgálnak. A vizsgálat után, ha szükséges, szaglástréninget javasolnak a betegnek.

„A szaglástréning lényege, hogy a páciens minimum 12 héten át, naponta kétszer koncentráltan olyan alapillatokat szagoljon, mint a virág-, a fűszeres- vagy gyümölcsillat, felidézve azok eredeti érzetét” – mutatott rá az ambulancia vezetője, hozzátéve: minden illatra 10-20 másodpercig kell koncentrálni, és korábbi emlékek alapján felidézni az azzal kapcsolatos érzeteket. Emellett ajánlott szaglásnapló vezetése is, amely során a páciens heti egyszer, mindig ugyanabban az időpontban egy skálán értékeli a saját szaglását. Eddigi tapasztalataik szerint a szaglástréninggel lényegesen javítható az állapot, akár vissza is állítható.

Nem tudni, miért jelentkezik a tünet

„Egyelőre nem tudni biztosan, miért okoz a koronavírus-fertőzés szaglásvesztést. Úgy tűnik, hogy a vírus 'betapad' az orr- és orrgarati nyálkahártyába, ami szaglóreceptor-sejt károsodáshoz vezethet. Valószínű, hogy a vírus nem direkt módon hat a receptor sejtekre, azok inkább a környező sejtek pusztulása következtében károsodnak. Ez okozhatja, hogy az első tünet sokaknál a szaglásvesztés” – magyarázta dr. Tamás László. Egy másik teória szerint az idegrendszerbe bejutva a szaglópályákat támadja meg a fertőzés, az eddigi eredmények azonban inkább az előbbi elméletet támasztják alá – olvashatók az igazgató szavai a semmelweis.hu oldalon.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?