Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.03.20.

Kásler Miklós bejelentette: Post Covid-19 ambulancia felállítását tervezik

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának koordinálásával elkészült a Post Covid-19 szindróma szakmai protokollja. A protokoll több ország jó gyakorlatait veszi alapul, a magyarországi viszonyokhoz adaptált formában.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának koordinálásával elkészült a Post Covid-19 szindróma szakmai protokollja. A protokoll több ország jó gyakorlatait veszi alapul, a magyarországi viszonyokhoz adaptált formában –jelentett be legújabb videójában Prof. Dr. Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere elmondta, hogy az Országos intézetek több neves szakemberének bevonásával elkészített kezelésrend komoly segítséget jelent mind a betegek, mind az orvosok számára.

A protokoll elkészítésére azért volt szükség, mert a jelenlegi megbetegedések után közel 40%- ban jelentkeznek panaszok és tünetek – mondta a miniszter. Hozzátette, részben légzőszervi, részben keringési elégtelenség maradhat vissza, gyakori a fejfájás, végtagfájdalom, fáradtságérzet és a lelki problémák.

Fotó: MTI

A miniszter a videóban hangsúlyozta, hogy a protokoll hatékony segítséget nyújt a kórházi orvosok számára, közérthető módon segíti a kórházak dolgozóit a fertőző betegek ellátására való felkészülésében és gyakorlatában. Bemutatja, hogy mit kell tenni a fertőzésre gyanús személyeknek, ha megbetegedés tüneteit észlelik magukon, és hova fordulhatnak az egészségügyi ellátórendszeren belül – mutatott rá a tárcavezető.

A protokollal kapcsolatban kiemelte, hogy magába foglalja a prognózis és kezelés alapelveit, kitér a képalkotó vizsgálatok alkalmazására a mintavételi eljárásokra, valamint a laboratóriumi vizsgálatra kijelölt intézmények elérhetőségére is. A nemzetközi ajánlások figyelembevételével bemutatja többek között az egyéni védőeszközök alkalmazásának helyes gyakorlatát, az egészségügyi személyzet, betegekkel való közvetlen érintkezésének szabályait.

A eljárásrend jövőjével kapcsolatban elmondta: a Minisztérium Post Covid-19 ambulancia felállítását tervezi az Országos intézetekben, az egyetemek klinikai központjaiban és a megyei kórházakban. A járvány csökkenése majd megszűnése idején lesz lehetőség arra is, hogy Post Covid rehabilitációs osztályokat is kialakítsunk – zárta üzenetét a miniszter.

 

Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 520 350 fő a beoltottak száma, ebből 465 643 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a kormány március 22-től újabb egy héttel meghosszabbította a jelenlegi korlátozásokat. Kérjük, hogy tartsák be az óvintézkedéseket! 11 132 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 560 971 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 227 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 18 068 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 366 774 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 176 129 főre emelkedett. 10 583 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1237-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban. A hétvégén is folyamatos az oltás, a hétvégén is oltó háziorvosok kiegészítő díjazásban részesülnek. A következő napokra a háziorvosoknak átlagosan 10 fő oltására elég AstraZeneca vakcina jutott, további 44 fő idős embert tudnak kórházi oltópontra szervezni, ahol Szputnyik és Pfizer vakcinákkal oltanak.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány március 22-től újabb egy hétre meghosszabbította a védelmi intézkedéseket. Az erről szóló kormányrendelet péntek este megjelent a Magyar Közlönyben. Lásd: A Kormány 133/2021. (III. 19.) Korm. rendelete a védelmi intézkedések egy héttel történő meghosszabbításáról

Ez is érdekelhet

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

Óriási fordulat a Házasság első látásra című műsorban, ezt ki gondolta volna?

hirtv.hu

Vezércikk - Orbán Viktor: Húsz éve minden európai választást megnyertünk + videó

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

magyarnemzet.hu

Zelenszkijt likvidálhatják? Medvegyev felfedte a Nyugat brutális tervét

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

astronet.hu

Megrendülhet a biztosnak hitt alap: Jupiter-Uránusz együttállás, 2024. 04. 21.

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát