INSIDER

Szörnyű károkat okozott a pénteki vihar az egész országban – Fotók, videó

A pénteki vihar miatt eddig összesen 281 esetben volt szükség a tűzoltók munkájára. Három megye kivételével országszerte keletkeztek viharkárok.
  • Szerző: ripost

 

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Elképesztő vihar pusztított Magyarországon péntek este. Az ítéletidő miatt eddig összesen 281 esetben volt szükség a tűzoltók munkájára.

A legtöbb beavatkozásra a Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom megyékben és Budapesten volt szükség. Somogy, Vas és Zala megye kivételével minden megyében keletkeztek viharkárok.

vihar

Autók haladnak a felhőszakadás után esõvízzel elárasztott úton Budapesten, az Illatos úton 2021. július 9-én. Az esőzés miatt több kerületben is korlátozásokra kell készülniük az autósoknak és a tömegközlekedéssel utazóknak
Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

A tűzoltói beavatkozások nagy részét kidőlt fák és letört faágak eltávolítása adta. A faágak utakra, autókra, házakra, elektromos vezetékekre dőltek, ezeket kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak.

Helyenként a hirtelen lezúduló esőt nem tudta elvezetni a csatornarendszer és a sok víz okozott fennakadásokat. Húsz lakóházból a tűzoltóknak kellett kiszivattyúzni a vizet.

Néhány lakóház elektromos szekrényébe is befolyt a víz és ez vezetett elektromos tüzekhez, füstöléshez.

Budapesten és Pest megyében több lakóházba is villám csapott, ami miatt meggyulladt a házak tetőszerkezete. Több helyen fák gyulladtak ki a villámlástól, a tűzoltók mindegyiket megfékezték.

vihar

A vihar hatalmas károkat okozott országszerte
Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

Volt ahol épületek tetejét és kéményét is megbontotta az erős szél, sok helyen pedig a dió és tojás méretű jégeső rongálta meg a házak tetejét.

A budapesti viharról készült videónkat itt tekintheted meg!

Baranya megyében eddig több mint háromszáz sérült házról érkezett bejelentés, ezeknek a tetejét rongálta meg a szél, vagy a jég. Az eddigi adatok szerint Sellyén 245, Drávaiványin 61, Okorágon pedig 21 épületben keletkezett kár. Öt közeli megyéből kilenc tűzoltóautóval 36 tűzoltót vezényeltek a helyszínre.

A tűzoltók munkáját több mentőcsapat is segíti, nyolc megyéből 66-an érkeztek ide 16 járművel.

A sérült tetőkről kell eltávolítani a törmeléket és az összetört cserepeket, feltépett bádoglemezeket, majd lefóliázni, hogy ne ázzanak be. A munkát a katasztrófavédelem helyi operatív törzse irányítja.

Szombaton kezdetben országszerte gyengén felhős, napos idő lesz. A déli óráktól érkezik egy hidegfront. Eleinte a Dunántúlon és északon, majd estétől az Alföldön is fokozatosan megnövekszik a felhőzet és egyre több helyen alakul ki zápor, zivatar. Éjszaka tartósabb is esőzésre is számítani kell.

Északnyugat felől egyre nagyobb területen megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északnyugati szél.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14, 21 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25, 35 fok között alakul, északnyugaton marad 30 fok alatt.

Időjárás-előrejelzés vasárnapra

Időjárás-előrejelzés vasárnapra
Időjárás-előrejelzés vasárnapra – Forrás met.hu

 

Éjszaka sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar is, majd vasárnap reggelre nyugaton már nagyobb területen kiderül az ég. Napközben nyugat felől csökken a felhőzet, délután keleten is megszűnik a csapadék, és a gomolyfelhős, napos időben már csak néhol alakulhat ki záporeső.

Nagy területen erős lesz az északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 26 fok között valószínű.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?