INSIDER

Pánikolnak az Észak-Olaszországban élő magyarok, elfogyott a hús is

Már Olaszország északi részét is elérte a koronavírus. A Ripostnak két, kint élő magyar mesélt arról, hogyan viselik a kezdődő pánikot. Egyikük elmondta: már alig van hús, tojás, kenyér és fagyasztott zöldség a boltokban.
  • Szerző: Ripost

Olaszországban, a koronavírus által érintett Veneto tartományban található Bussolengóban élő Pribliczki Beát telefonon érte utol a . „A szájmaszk és a fertőtlenítőszer hiánycikk, de minden más van a boltokban. Igaz, a történtek után nagy bevásárlást tartottunk a férjemmel, többek közt tésztát, lisztet, olajat és tartós kenyeret vettünk. Sosem lehet tudni, mikor döntenek úgy, hogy a mi településünkön is vesztegzárat rendelnek el, s akkor jó, ha hosszabb időre van itthon élelem” – kezdi az édesanya. Arra a kérdésre, félnek-e, így felelt: „A félelem csak árt, de igyekszünk betartani bizonyos szabályokat. A gyakori kézmosás mellett kerüljük a nagyobb zárt tereket, mint a plázák, a gyerekeknek pedig, akiknek erre a hétre iskolai szünetet rendeltek el a koronavírus miatt, nincs mozi és diszkó. A szabadba viszont kiengedem őket. Azzal nyugtatom magam, hogy a négy olasz halott mind idős volt. Az egyikük, bár a szervezetében kimutatták a koronavírust, infarktusban halt meg, a másik pedig súlyos rákbeteg volt.”

A utolért egy Olaszországban élő nőt. Brigitta 80 kilométerre lakik Veneto megyétől, amit már érint a koronavírus.

„Milánó környékén már üresek az üzletek, nálunk is van egy kis mozgolódás, de nem vészes. Itt Friuliban 3 orvost és egy fiatalt tartanak karanténban. Ha bármelyiküknél is beigazolódik a fertőzés, biztosan itt is megindul a roham a boltokban” – fogalmazott a fiatalasszony.

Sorban állnak az emberek egy Lidl áruház elõtt az észak-olaszországi Casalpusterlengo településen 2020. február 23-án.

Fotó: MTI/AP/Claudio Furlan

„Itt két épületet kijelöltek karanténnak, a múzeumok, iskolák, óvodák zárva vannak. Az idősek otthonában és a kórházakban a látogatás nem ajánlott, vagy csak maszkban és gumikesztyűben. Az én kórházi gyakorlatomat is felfüggesztették egy hétre, de dolgozni még be kell járni ”– mondta lapunknak a nő, aki ápolóként dolgozik és nővérnek tanul.

Sorban állnak az emberek egy élelmiszer-áruház elõtt az észak-olaszországi Casalpusterlengo településen 2020. február 23-án.
Fotó: MTI/EPA-ANSA/Paolo Salmoirago

Arra a kérdésünkre, hogy milyen jelenleg náluk az élelmiszerboltok ellátottsága, azt mondta: túl sok minden nincs.

Fotó: Olvasói fotó

A húst, tojást, fagyasztott zöldségeket már szinte teljesen felvásárolták, ahogy a kekszeket és a puffasztott rizst is.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?