INSIDER

Orbán Viktor: egy év múlva önellátó lesz Magyarország vakcinában

A miniszterelnök a Vasárnapi Újságnak nyilatkozott a vírusról és a gazdasági hatásairól a rádióinterjúban.
  • Szerző: Ripost

„A Magyarországon elérhető ötfajta vakcina minden eddig megismert mutációval szemben megvéd. Ha ebből indulunk ki, akkor már csak néhány hetet kell kibírni” – mondta Orbán Viktor.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban

A miniszterelnök ismertette a legfrissebb járványügyi információkat
Fotó: MTI

„A mi tudósaink is haladnak a magyar vakcina kifejlesztésével„ – tette hozzá.

A miniszterelnök szerint gyártókapacitást kell felépíteni, hogy elegendő vakcinát tudjunk gyártani. „Egy év múlva önellátó lesz Magyarország vakcinában” -mondta. Hozzátette: Izraelben is lesz magyar érdekeltségű vakcinagyár.

Több százan meghaltak volna, ha nem oltottunk volna keleti vakcinákkal – tette hozzá a kormányfő.

A kormányfő elmondta: kell, aki beoltassa magát, ezért mindenkit arra biztat, hogy regisztráljon az oltásra, kell, aki beadja ezeket az oltásokat, amivel jelenleg rendben vagyunk, és kell vakcina. Orbán Viktor azt mondta, hogy az utóbbival van a legnagyobb gond, mert keletről – Kínából és Oroszországból – rendben érkeznek a vakcinák, de az Európai Uniós beszállítás továbbra is lassú. Egyelőre nem kell külföldi segítség, több ágyunk és lélegeztetőgépünk van, mint bárkinek Európában – magyarázta. A baloldal oltásellenes kampányát is bírálta és sunyi dolognak tartja a raktáron levő készletre hivatkozni. „Az oltásellenes kampányt be kell fejezni, és az eszement orvosoknak is abba kell hagynia az oltásellenes kampányt„ – mondta a kormányfő.

Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 319 266 fő a beoltottak száma, ebből 392 703 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról. Kérjük, hogy tartsák be az óvintézkedéseket! 8863 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 516 490 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 162 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 952 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 351 891 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 147 647 főre emelkedett. 8764 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1005-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy veszélyeztetettségük miatt a regisztrált idősek oltása van elől a sorban. A háziorvosok ehhez AstraZenecát kaptak ezen a héten, a kórházi oltópontokon pedig Szputnyikkal és Pfizerrel oltanak. Kérjük, hogy a hosszú hétvégén is tartsák szem előtt, hogy a járvány rendkívül intenzíven terjed, kerüljék azokat a helyeket, ahol nagyobb esélye lehet a fertőzésnek!

A járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat. A harmadik hullám kezdete óta újabb egymillióval nőtt a regisztráltak száma, de még így is sokan vannak, akik nem jelentkeztek.
Az időseket különösen kérjük, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon! A védőoltás életet ment.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?