INSIDER

Orbán Viktor elmondta, 2,5 millió beoltott kell az újraindításhoz

A magyar miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt péntek reggel. Elmondta, minden héten négyszer-ötször annyi embert oltanak be, mint amennyi megbetegszik.
  • Szerző: Ripost

A magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt péntek reggel. Orbán Viktor mindenkit arra kér, hogy bírják ki ezt a néhány hetet, a baloldal pedig hagyjon fel az oltásellenes kampányával.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Orbán Viktor péntek reggel adott interjút a Kossuth Rádióban

Orbán Viktor péntek reggel adott interjút a Kossuth Rádióban Fotó: MTI

Orbán Viktor elmondta, ez nem az a pillanat, amikor az érvényben lévő intézkedéseken lazítani lehetne

A pénteki adatok szerint elhunyt 213 beteg, lélegeztetőgépen vannak 1174-en és kilencezren kórházban, tehát többen, mint valaha.

Nem kell aggódni, van még 1118 lélegeztetőgép és több mint tizenegyezer szabad ágy.

A kérdés, hogy van-e elegendő szakember, akik ezeket működtetik. Rendszeresen konzultál a kórházigazgatókkal. Megnyugtató volt a beszámolójuk, komoly emberekről van szó, akik tapasztaltak és fölkészültek. A kórházak biztos irányítás alatt vannak.

Mindenkinek vannak problémái, hiányai, de minden kórház meg fogja tudni oldani ezeket a problémákat központi segítséggel.

A medikusokat, friss diplomásokat javarészt beoltották és kivezényelték, a végzős medikus hallgatók pedig most kerülnek sorra az oltásban, készen állnak arra, hogy ha menni kell, akkor mennek.

A legfontosabb kérdés ma az volt, hogy remélhetik-e az oltások gyors növekedésétől a járvány visszaszorulását?

Orbán Viktor csak elismerni tudja a gyermekeikkel otthon tanuló és dolgozó szülőket. Jó esély van arra, hogy az iskolákat újra tudják majd nyitni.

Sok fiatal beteg van ma Magyarországon. Van összefüggés a betegség súlyos lefolyása, valamint a cukorbetegség és a túlsúly között. Arra kéri a fiatalokat, hogy támogassák a védekezést, így jó eséllyel szabad nyaruk lesz.

A kis- és középvállalkozók is nehéz helyzetben van, ezt a miniszterelnök is látja, újraindítjuk a gazdaságot, kéri, hogy bízzanak benne és tartsanak ki, kapnak bértámogatást.

Újabb fontos döntés, hogy az oltások számának növekedése jelenti a legfontosabb védekezési eszközt. Minden héten négyszer-ötször annyi embert oltanak be, mint amennyi megbetegszik. Minél több embert oltunk be, annál inkább csökken az új betegek száma. Ehhez vakcina kell.

Miután az oltás a kulcselem, ez álljon a középpontban. Van egy terv, mi fog történni, ha az oltások száma elért egy bizonyos számot. A konzultáció szerint is csak lépésekben lehet nyitni.

Az újranyitás lehetséges időpontjáról Orbán Viktor egyelőre nem tud pontos időpontot mondani, de akkor tehetjük meg az első lépést, amikor minden 65 év fölötti regisztráltat beoltottak. Ha a beoltottak száma eléri a két és félmilliót, ennek függvényében meg lehet kezdeni az újraindítást.

Meglátjuk, mi lesz egy hét múlva: a húsvét különösen kockázatos időpont, hiszen a találkozások, kontaktusok megnövelhetik a fertőzések számát. Az egész húsvét külön járványügyi kezelést igényel, ennek részletei jövő héten derülnek ki – fogalamzott.

A számokat tekintve a beoltott emberek száma ma, pénteken fogja meghaladni a másfélmilliót. 1 260 204-en megkapták már az oltási igazolványt.

Vajon mennyien lehetnek olyanok, akik tesztek nélkül átestek a betegségen?

Erre a kormány nyitott egy harmadik csatornát: ha valaki úgy érzi, átesett, egy laboratóriumban megvizsgáltathatja magát, és ha valóban átesett, kaphat védettségi igazolványt. Ezt a miniszterelnök mindenkinek ajánlja az újranyitás érdekében. Lesznek olyan szolgáltatások később, amiket a védettségi igazolvánnyal rendelkezők tudnak majd igénybe venni.

500 ezerrel kevesebb AstraZeneca vakcina érkezik az elkövetkezendő két hónapban, mint amiben a kormány megállapodott a beszállítókkal.

Ezért Szijjártó Péterrel azon dolgoznak, hogy ezt a vakcinahiányt kínai és orosz vakcinával pótolhassák.

Orbán Viktor látja, hogy az ország lelkileg is megviselt állapotban van az elmúlt egy évhez képest. Meghaltak rokonaink, barátaink, de meg kell próbálni lelkileg a derű irányába összehozni az országot.

„Újra kell egyesíteni Magyarországot. Mindent meg fogok tenni magam is, de ez kevés lesz. Itt a művészeinkre, egyházi vezetőinkre lesz szükség ahhoz, hogy lelkileg is kilábaljunk ebből a krízisből. Brüsszelnek ezzel kellene foglalkoznia” – fogalmazott a miniszterelnök.

Kéri, hogy senki ne üljön fel az álhíreknek, mert bár szabadság és demokrácia van, arra kér mindenkit, hogy ha unják is őt vagy a kormányt, próbáljanak rá hallgatni.

Nem árul zsákbamacskát, mindig elmondja a valóságos helyzetet, ami ma az, hogy Magyarországon sok ezer oltóponton adnak be oltásokat. Nem oltópontból, vakcinából van jelenleg kevés. Újabb, több ezer oltópontot készülnek megnyitni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?