INSIDER

Orbán Viktor: kiemelkedően jó évet kell csinálni 2021-ből

A magyar válságkezelésnek rendkívül jó esélyei vannak.
  • Szerző: Ripost

Mint arról beszámoltunk, az operatív törzs február 1-ig meghosszabbította Magyarországon a korlátozásokat. Erről Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjújában beszélt. A miniszterelnök kitért arra, eddig 80 ezer embernek elegendő vakcina érkezett az országba, ami kevés, ezért is döntött az operatív törzs a fennálló korlátozások hosszabbításáról.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Orbán ugyanakkor határozottan beszélt arról, hogy 2021-ből kiemelkedően jó év is lehet:

„Nem egyszerűen el akarom hárítani ezt a válságot, hanem azt akarom, hogy egy kiemelkedően jó éve legyen a magyaroknak a 2021-es. Az első egy-két hónap még döcögni fog, de utána be kell gyújtani a rakétákat” – fogalmazott, kiemelve: úgy kellene kijönni a válságból, hogy versenyképesség és teljesítmény szempontjából Magyarország megelőz korábban előtte lévő államokat. Ennek esélyét valóságosnak nevezte.

„A magyar válságkezelésnek rendkívül jó esélyei vannak arra, hogy a jól sikerültek, az eredményesek közé soroljuk majd 2021 végén” – mondta.
Az eredményesség mértékét természetesen befolyásolja, hogy mikor, márciusban, áprilisban vagy csak májusban tudják feloldani a korlátozásokat. Vagyis a vakcina az idei év gazdasági eredményességét is döntően befolyásolja – fejtette ki.

Az Operatív Törzsben kezdte a pénteki napot a miniszterelnök, 42 549 egészségügyben dolgozót oltottak már be, és bár kezdetben a fenntartás nagyobb volt, ez most változni látszik. Már az idősotthonok oltása is megkezdődhetett, a hétvégén pedig minden 150 feletti otthonban megkezdődik az oltás. A lakók 80%-a vállalja az oltást, a dolgozók közül kevesen (50%), ezért arra kéri őket a miniszterelnök, hogy vállalják az oltást. Elmondta, az oltások biztonságosak és szükségesek, ő is beoltatja magát, amikor az oltási tervben sorra kerül.

80 ezer vakcina érkezett, ami szerinte kevés, ezért az Operatív Törzs február elsejéig meghosszabbítja a fennálló szabályokat, így a középiskolákban is marad az online oktatás és az éjszakai kijárási tilalom is. A járvány még erős, és bár most úgy érzi, megfékezték, még mindig komoly veszélyt jelent.

Más a mi válságkezelésünk, mint a nyugat-európaié, ahol gyakran változnak a szabályok, Magyarországon ezzel szemben kiszámítható rendszer van – tette hozzá a miniszterelnök. A kiszámíthatóság annyira fontos, mint a hatékonyság, nem szeretnénk rángatni a szabályokat – emelte ki. Egészen addig, amíg nincs elengedő vakcina, a korlátozási rendet fenn kell tartani, és erre az életre kell berendezkedni – fejtette ki

Kórházban 5297 embert kezelnek, lélegeztetőgépen 372 ember van, 2907 új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában, 115-en haltak meg – ismertette a mai adatokat a miniszterelnök.

Elmondta, minden ország máshogy kezeli a halottak statisztikáját, ezért nehéz összehasonlítani a számokat. Úgy látja, hogy a 2020 és a 2019-es évek halálozási adatainak különbsége adja a koronavírus miatt meghaltak számát. Ezek alapján Magyarország jobban teljesített, mint Belgium, Spanyolország, Hollandia, Svédország, Franciaország, Egyesült Államok, Nagy-Britannia. Már csak karnyújtásnyira van a győzelem, amit úgy nevezünk, hogy vakcina, de nem várni kell rá, hanem szerezni.

Az uniós vakcinabeszerzés nagyon lassú, ezért tárgyal az ország Izraellel, Oroszországgal és Kínával.

Az EU-ban Brüsszel tárgyal, és várjuk, hogy jöjjön az oltóanyag, ami szerinte sok mindenkit frusztrál, megjegyezve: Magyarország 8,5 millió ember beoltásához elegendő megrendelést adott le.

Nem vagyunk irigyek, gratulálhatunk a briteknek – mondta a miniszterelnök arra reagálva, hogy Nagy-Britanniában több embert oltottak be, mint az unióban.

Azokat kell elsőként beoltani, akiket elvihet a vírus, az oltási terv is ennek megfelelő – mondta Orbán Viktor. Ezért első helyre a leginkább veszélyeztetetteket kell helyezi. Vigyázni kell, nem tudunk még mindenkit beoltani, akiknek a vírus elveheti az életét, ezért tartsuk be a szabályokat – kérte a miniszterelnök, aki kiemelte az egészségügyben dolgozók rendkívüli munkáját. Szerinte büszkék lehetünk az ápolókra és az orvosokra, akik rengeteg ember életét mentették meg, és sokakat meggyógyítottak. Ugyanígy kiemelte, hogy az iskolák hatékonyan, gyorsan álltak át a digitális oktatásra. A tanárok is kiválóan teljesítenek.

Arról is beszélt, hogy bár a magyarok nem boldogak a korlátozások miatt, de mindannyian belátják, hogy összefogásra van szükség ebben az időben, ezért ahogyan az ország küzd, az elismerésre méltó.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójábanForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ha várunk, akkor fennmarad a mostani kiszolgáltatott helyzet, reagált a keleti vakcinatárgyalásokra a miniszterelnök. Ahelyett, hogy az országok saját maguk szerezték volna be a vakcinákat, az uniós országok ezt Brüsszelre bízták, ezért áll most jobban Nagy-Britannia – kommentálta. Szerinte csak azokat a jogköröket szabad átadni Brüsszelnek, amelyekben biztosak vagyunk, hogy jobban kezelnek, mint nemzeti alapon.

A mostaninál sokkal több mindent kellene nemzeti alapon intézni, a jogkörök egy részét vissza kellene adni a nemzetállamoknak – közölte.

A vírussal kelek és fekszek, de a gazdaságra is figyelni kell – mondta. Több tucat olyan gazdasági intézkedést hoztak, amelyek működnek. Legfontosabb tájékoztatási pontnak a foglalkoztatási adatokat mondta, amelyek szerint az elvesztett munkahelyek száma 26 ezer, majdnem 4,5 millió ember dolgozik. Ez mutatja a válság kezelésének a sikerességét. Nagyon kevés olyan ország van, amely 4,5 millió munkahelyből 26 ezret veszített el. Nemcsak visszaállítjuk a munkahelyek számát, hanem többet fogunk teremteni, mint amennyit a vírus tönkretett - emelte ki.

Azt akarom, hogy kiemelkedően jó éve legyen 2021 a magyaroknak, és úgy jönnénk ki a gazdasági válságból, hogy meg tudjunk előzni olyan országokat, amelyek előttünk voltak – tette hozzá. Az első egy-két hónap még döcögni fog, de utána be kell gyújtani a rakétákat – fogalmazott Orbán Viktor.

Kiemelte: a kormány nem adta fel egyetlen tervét sem, így például sem a 13. havi nyugdíj visszavezetését, sem az otthonteremtési támogatásokra vonatkozót, és a sok száz beruházás is meghozza majd az eredményét.

Én a beruházások támogatásában hiszek, főleg, hogy nincs most tömeges visszaesés a foglalkoztatottak számában – mondta. A fő irány, amellett, hogy a bértámogatásokat sem hanyagoljuk el a beruházások támogatása, mert munkahelyek beruházásokból vannak, a vállalatok azok, akik munkát adnak az embereknek – emelte ki. Azt fogjuk látni 2021-ben, hogy a magyar válságkezelésnek rendkívül jó esélyei vannak arra, hogy a rendkívül jól sikerültek közé soroljuk – mondta Orbán Viktor.

Az eredményesség mértékét befolyásolja, hogy mikor tudjuk feloldani a korlátozásokat, amely a vakcinával függ össze. Más az eredmény, ha már márciusban visszatérhetünk a normális élethez, mint ha csak májusban.

Részvétet nyilvánított Orbán Viktor a Capitolium ostromában meghaltak családjainak. Nem szeretjük, ha bennünket minősítenek, ezért mi sem minősítünk másokat, nem szólunk bele az amerikaiak dolgába, de szurkolunk nekik, hogy sikerüljön megoldani a problémákat. Felidézte Magyarországon is ismerjük azt, ami Amerikában történt, a parlamenttel szemben is léptek fel erőszakkal csoportok, köztük baloldali politikusok is. Van olyan pártvezető, akinek azért kellett bíróság állnia, mert egy ilyen alkalommal füstgránátot dobott rendőrökre – tette hozzá

Méltatta a rendőrök munkáját, biztos benne, hogy európai összevetésben magasra lehet értékelni a magyar rendőröket.

Van egy menetrend, hogy melyik hónapban, melyik gyártó, mennyi vakcinát szállít. Ezek nagyon kicsi számok – mondta Orbán Viktor. Ha csak a nyugati vakcinákra támaszkodunk, akkor több hónapig kell még a korlátozásokat fenntartani. Ha találunk máshol kipróbált, biztonságos vakcinát, akkor fel tudjuk gyorsítani a folyamatot – mondta a miniszterelnök.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?

Hírlevél feliratkozás

Nem akar lemaradni az Ripost cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legjobb írásokat! Feliratkozom Bezárás