Létrehozva: 2020.03.05.

Orbán Viktor: Két, koronavírussal fertőzött diák van Magyarországon – frissítve

Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán jelentette be, hogy két, hazánkban tanuló iráni diák fertőződött meg koronavírussal.

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán jelentette be, hogy összeült az operatív törzs ma este, amire azért volt szükség, mert megvan az első, sőt rögtön az első kettő, koronavírussal fertőzött beteg.

Budapest, 2020. február 21.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) az operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban 2020. március 4-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A miniszterelnök elmondta, két, Magyarországon tanuló iráni állampolgárságú diák érintett. A nemrég véget ért rendkívüli sajtótájékoztatón Szlávik János infektológus, a Szent László Kórház főorvosa elmondta: mindkét beteg tünetmentes, nem lázasak. „Az egyik diák házastársát, a másik diák barátnőjét izoláltuk a kórházban.” – tette hozzá a főorvos. Szlávik elmondta: mindkét fertőzött Iránban járt az elmúlt időszakban a családjuknál. Az egyik esetben a diák maga jelentkezett szűrésre, a másiknál pedig az enyhe tünetek után döntöttek úgy az orvosok, hogy elvégzik a tesztet.

Szlávik János tájékoztatása szerint jelenleg folyamatban van annak vizsgálata, hogy a fertőzöttek miként kapták meg a betegséget, és hogy merre jártak Magyarországon. Ők kórházban maradnak teljes izolációban, egészen a teljes gyógyulásukig, azt pedig különböző orvosi kritériumok alapján állapítják majd meg – mondta.

Hazánk felkészült, a védekezéshez szükséges technikai eszközök rendelkezésre állnak. „Mától kezdődően a védekezés szakaszába léptünk” – mondta el Orbán Viktor, hozzátéve, hogy csütörtöktől minden délben ülésezik az operatív törzs, ami után sajtótájékoztatón jelentik be a legfrissebb fejleményeket.

A szerdán elindult kormányzati, koronavírussal kapcsolatos tájékoztatót tartalmazó honlap szerda esti adatai szerint 21 ember van karanténban Magyarországon, ugyanakkor 230 mintavétel történt akkreditált laboratóriumban.

Közben az is kiderült, hogy az egyik fertőzött diák a budapesti Semmelweis Egyetem hallgatója. Ez az alábbi posztból vált világossá.

 

A Magyarországon az új koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált két iráni diáknál is haladéktalanul megindult a járványügyi vizsgálat és a kontaktuskutatás – tájékoztatta az országos tisztifőorvos szerdán az MTI-t.

Müller Cecília közleményében tudatta, hogy a két érintettet elkülönítették, a velük közös háztartásban élőket karanténba helyezték a Szent László Kórházban.

A diákok nagy valószínűséggel Iránban fertőződtek meg. Kikérdezésük folyamatban van.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, a fertőzöttek száma világszerte 93 455, Európában 3403. A halálos áldozatok száma 3598, ebből Európában 85. A betegségből 50 743 ember épült fel, Európában 205. Folyamatos a közúti és a légiforgalmi egészségügyi ellenőrzés is, eddig 413, illetve 5405 ilyen vizsgálat zajlott. A két zöldszámra szerda 12 óráig 2347 hívás érkezett. Lakatos Tibor közölte: szerdán megkezdte működését az operatív törzs által életre hívott honlap, amely összefoglalja a koronavírussal kapcsolatos információkat, teendőket. Kitért arra, hogy minden olyan jogsértést szankcionálnak, amely a járvánnyal kapcsolatos haszonszerzésre vagy az emberek megtévesztésére irányul. A Nemzeti Nyomozó Iroda négy ilyen esetben indított büntetőeljárást. Jelezte azt is, 28 olyan híroldalt találtak, amelynek írásai kimerítik a közveszéllyel fenyegetést, erre vonatkozóan további vizsgálatok szükségesek. Azt mondta, sajnálatosan több „komolynak számító” hírportál is átvesz olyan híreket, amelyek tévedésen alapulnak. Arra kért mindenkit, csak ellenőrzött információt osszon meg.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

origo.hu

Magyar Péter bevallotta, hogy loptak

borsonline.hu

Házasság első látásra: egyetlen páros döntött az együtt maradás mellett

vg.hu

A cégek kényszerértékesítéséről kérdezte Svájc elnöke Orbán Viktort Budapesten

ripost.hu

„Soha többé nem akarlak látni” – durva balhé tört ki a Házasság első látásra műsorában

magyarnemzet.hu

Ma már nem kavarja fel a horrorsérülés Lovrencsics Gergőt, aki családjával végleg letelepedett Splitben – interjú

origo.hu

Itt a drámai bejelentés: újabb pusztító fegyvereket kap Ukrajna, kitörhet a világháború

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Hilda az ágyába csalta Lacit, a kamerák mindent vettek

magyarnemzet.hu

Nem várt támogatás érkezett Orbánnak, magyar sztárok álltak a politikája mellé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

„Kevesebb mint egy hónapunk maradt” – Megvakulhat az egyéves Zoé, ha nem műtik meg időben

INSIDER

Nagy bajt okozhat: ha ilyet vettél a SPAR-ban, meg ne edd!

INSIDER

Megrázó képsorok: gázolt a villamos a József körúton, métereket repült az áldozat

INSIDER

Mintha rakéta csapódott volna be – semmi sem maradt az autóból a budapesti baleset után