INSIDER

„Meghalni nehéz, jól meghalni pedig különösen az” – így búcsúzott Orbán Viktor Jankovics Marcelltől

A Farkasréti temetőben vettek végső búcsút Jankovics Marcelltől.
  • Szerző: Ripost

Orbán Viktor megindító beszéddel búcsúzott az élete 80. évében elhunyt Jankovics Marcelltől a Farkasréti temetőben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Meghalni nehéz, jól meghalni pedig különösen az” – így búcsúzott Orbán Viktor Jankovics Marcelltől

Fotó: Bors / Végh István

„Tisztelt gyászoló gyülekezet. Eljöttünk, hogy búcsút vegyünk Jankovics Marcelltől, az egyik utolsó polihisztortól, akiket a mi Földünk a hátán hordott. Magával ragadó filmek, korszakos könyvek és emlékezetes előadások. Hitetlenkedve néztük, hogy férhet bele ennyi minden egyetlen ember életébe. Már az elszántság és a kitartás is bámulatra méltó. Az igazi ajándék, a valódi hőstett maga a végeredmény, hogy 23 év után olyan művet adhasson ki valaki a kezéből, hogy azt mondhassa, minden ráfordított perc megérte. Neki megengedte a Jóisten, hogy felemelje a szívét, és egy magasabb rangú világban is létezhessen. Magunknak sem kívánhatnánk szebbet és többet, minthogy a kultúra, az örökkévalóság minden hangszerén játszott.

Többször is hallottam tőle, hogy a zászlótartó feladata, hogy saját teste köré tekerje a vásznat, amikor már nem tudja tartani a lobogót.

A mai puskaporos időben vajon megadjuk a nagyrabecsülést azoknak, akik a testük köré tekert vászonnal állnak rendíthetetlenül? Nem hallottam sem csontok ropogását, sem inak szakadását, és nem láttam kosárba hulló fejeket sem. Én csak sürgettem, mire vár még? Nem és nem. Aztán megértettem, erre hiába várok, neki más küldetése van. Abban állt, hogy lobogóba csavart emberként megmutassuk, miért harcolunk. A küldetése az volt, hogy alámerüljön a magyar szellemvilág legmélyebb rejtelmeibe, kincseket hozzon fel, megtisztítsa, majd átadja nekünk. Átsütött rajta magyar mivolta. Tisztelt gyászolók! Megszületni nehéz, a sajátunkra nem is emlékezhetünk.

Meghalni nehéz, jól meghalni pedig különösen az, de nekünk, keresztényeknek segít az Úristen”

– mondta megrendülten Orbán Viktor június 22-én, Jankovics Marcell temetésén a Farkasréti temetőben.

Fotó: Bors / Végh István

A 80. életévében elhunyt Kossuth-díjas rajzfilmrendezőt, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténészt május 29-én érte a halál.

Fotó: MTI

Magyarország miniszterelnöke májsu 29-én a Facebookon is elbúcsúzott Jankovicstól.

„Csillagok között fényességes csillag. Isten Veled, Jankovics Marcell!” – írta közösségi oldalán Orbán Viktor.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?