INSIDER

Orbán Viktor hadgyakorlatra ment Hajmáskérre

Kihelyezett ülést tart a kormány a haderőfejlesztésről a hajmáskéri Központi Gyakorló- és Lőtéren. A Ripost is bepillantást nyert a gyakorlatba.
  • Szerző: Ripost

A magyar haderőfejlesztést kiemelten kezeli a kormány, ez a kihelyezett ülés egyetlen napirendi pontja.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hadgyakorlatra sorakozó! – írta Orbán Viktor a helyszínről.

A Magyar Honvédség tűztámogatást fejlesztő és képességintegráló gyakorlatokat mutatott be a sajtó képviselőinek egy nappal korábban, szerdán. A is jelen volt a különleges bemutatón, ahol egy jól felszerelt és modern hadsereget láttunk akció közben.

Mintha egy jól megrendezett film harci jelenete játszódott volna le a szemünk előtt.

A bemutatóban professzionálisan alkalmazták korunk legújabb haditechnikai eszközeit, a megújuló magyar hadiipar különleges gépeit láthattuk akció közben.

A többnapos esemény során a már rendszerbe állított és kiképzett kezelő személyzettel rendelkező haditechnikai eszközök is felsorakoznak.

A gyakorlaton a Magyar Honvédség tűzérei a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként beszerzett, hamarosan hazánkba érkező Panzerhaubitze 2000-es típusú, önjáró tarackágyú használatára is felkészülnek.

A Magyar Honvédség parancsnoka leszögezte: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program jól halad, míg a katonák mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legprofibb módon tudják használni az újonnan rendszeresített eszközöket.

„A tüzérek, a harckocsizók, a lövészek, a helikopter és a Gripen pilóták egységként, egy közös cél érdekében dolgoznak. Az együttműködést gyakorolják, mindezt már éleslövészettel egybekötve” – jellemezte a Breakthrough 2021 hadgyakorlat kiemelt szerepét Ruszin-Szendi altábornagy.

„ Az elmúlt évszázadok történetéből azt a tanulságot vonhatjuk le, hogy erős, ütőképes nemzeti hadsereg nélkül nincs szabad és független Magyarország sem. Olyan igazság ez, amelyet mi, magyarok számtalan alkalommal tapasztaltunk meg Európa e különösen huzatos szegletében, ahová a remélt felmentő seregek rendszerint akkor érkeznek meg, amikor a mi ügyünk már régen elveszett. Azt is jól láthatjuk, hogy a világ a következő évtizedekben sem lesz békésebb. Számos veszély fenyegeti a biztonságunkat a tömeges migrációtól kezdve a vele együtt erősödő terrorizmuson át a kibertámadásokig” – írta Orbán Viktor a hadgyakorlat jelentőségéről a kormányzati tájékoztató kiadványban.

„Az elmúlt másfél évben a katonák a koronavírus-helyzettel voltak elsősorban elfoglalva; a határ menti feladatok ellátásával, az illegális migráció visszaszorításával, az egészségügyi intézményekben történő szolgálat ellátásával, és mindezek mellett végezték napi általános katonai feladataikat.

Úgy gondolom, hogy nagyon várták már azt is, hogy az új haditechnikai eszközökkel megmutathassák, hogy ez alatt a rövid idő alatt mi mindenre tudtak felkészülni. Az imént látottak meggyőztek arról, hogy tudják kezelni az eszközöket, felkészültek, elhivatottak és elkötelezettek” – mondta a helyszínen a bemutató után Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?