INSIDER

Orbán Viktor emelt szintű készültséget rendelt el

Magyarország miniszterelnöke a Kossuth rádióban jelentett be több fontos intézkedést, melyek a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt szükségesek.
  • Szerző: Ripost

Miután végzett az operatív törzs hajnali ülésén, azonnal a Kossuth rádióba ment Orbán Viktor, hogy a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban elmondja, milyen döntések születtek a szakemberekkel folytatott tanácskozásait követően.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor a beszélgetés elején ismertette, hogy 4668 új fertőzött, és 123 beteg halt meg az elmúlt nap hazánkban. 451 ember van lélegeztetőgépen, és 5027 ember van kórházban.

„A helyzet drámaian romlik”

- tette hozzá.

Éppen ezért a mai operatív törzs ülésén elrendeltek egy emelt szintű készültséget a kórházakban.

„Át kell nézni a vezénylési listákat, hogy az orvosokat és ápolókat hova irányíthassák. Vissza kell hozni azt a készültségi állapotot, ami áprilisban volt jellemző.”

Nagyon szigorú lépések lesznek a határokon

2,5 millió ember regisztrált eddig, és húsvétra az összes regisztrált meg fogja kapni legalább az első oltását. Orbán Viktor elmondta, hogy egyrészt mivel van vakcina, ezért lehet gondolkozni a nyitásról, és közben átmenetileg egy felfutó szakaszba is beléptünk. Nagyon fegyelmezetten fenn kell tartani a korlátozásokat. Vannak javaslatok, miszerint lehetnek szigorítások – mondta a kormányfő.

„A határokon mindenképpen szigorítani kell, így nagyon szigorú utazási szabályok kellenek.”

Az Európán kívüli üzleti utazásokat radikálisan csökkenteni kell – tette hozzá.

Időt vesztett a bizottság

Orbán Viktor az uniós csúcsról azt mondta, hogy sokan aggódnak a gazdaság megbénulása miatt. A kamionosok tesztelése okozott problémát – tette hozzá. Olyan nagy a baj az unióban, hogy az egymás felelősségre vonásának nincs itt az ideje. „A személyforgalom korlátozása mellett fenn kell tartani az árú és a tőke szabad áramlását.”

Elmondta, hogy a bizottság jól tárgyalt, de ezzel időt vesztett, mert olcsóbbá akarták tenni a vakcinákat. A bizottság tegye a dolgát, de ne álljon egy lábon az unió sem.

A nyitást követően is megmaradnak a támogatási programok

Orbán Viktor szólt arról is, hogy korábban meghirdették a gazdasági újraindítási programot. A harmadik hullám sok tízezer ember munkáját veszélyezteti – tette hozzá. Nagyon sokan bizonytalan helyzetben vannak. „Megvannak az eszközök arra, hogy akiknek támogatást adtunk, azokat előre ki tudjuk fizetni. Ezeket a támogatásokat az újranyitást követő egy hónapban is fenn fogjuk tartani. ”

Orbán Viktor elmondta, hogy az egy évvel ezelőtti helyzethez képest most 55 ezerrel kevesebben dolgoznak. Ezt a következő hónapokban nullára kell vinni.

Oltásellenes a baloldal

Elmondta, hogy 17 millió vakcina van lekötve, de ezek egy jelentős része nem érkezik. Ha nem lenne itt az orosz és a kínai vakcina, akkor nagy bajban lennénk – tette hozzá. Orbán Viktor közölte, hogy jövő héten ŐT IS beolthatják.

A baloldal oltásellenes, folyamatosan álhíreket gyártanak, és bizonytalanságot szítanak. Csak az oltás jelentheti a megmenekülést.”

Fontos az állatvédelem is

Orbán Viktor az állatvédelmi konzultációról azt mondta, hogy ő is kitöltöte, de a vírus és a hatásai miatt hátrébb került ez az ügy. A felelős állattartásra kéne rábírni a társadalmat – tette hozzá.

„Miféle ember az, aki egy másik élőlénynek fájdalmat okoz örömből?” – tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?