INSIDER

Orbán Viktor: Dermesztő dolog, hogy aki ezt az egész helyzetet előidézte, ma ez az ember a baloldal vezetője

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút.
  • Szerző: Ripost

Magyarország miniszterelnöke az interjú elején elmondta a véleményét az őszödi beszédről és a hatásairól, amik még 15 év távlatából is élénken élnek az emberekben.

Orbán Viktor azt mondta, azok közé tartozik, akik nem változtatták meg a véleményüket az őszödi beszédről.

Dermesztő dolog, hogy aki ezt az egész helyzetet előidézte, becsapta az embereket, majd elvette az emberek pénzét, és csődbe vitte az országot, ma ez az ember a baloldal vezetője.”

A kormányfő elmondta, a beszédnek volt egy súlyos gazdaságpolitikai következménye, mert éveket vettek el az emberek életéből, és csődbe vitték az országot. De hála az elmúlt évek építkező munkájának, talán még egy év és az utolsó rossz emlék is eltűnik.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban adott interjút

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban adott interjút (Fotó: Facebook)

Nemzeti konzultáció

Orbán Viktor elmondta, hogy jövőre sikerülhet minden gazdasági lépéssel helyrehozni az őszödi beszéd okozta gazdasági bajokat. A miniszterelnök szerint a nemzeti konzultáció fontos gyakorlata beépült a magyar politikába. Valamikor az 1990-es évek elején törekedtünk arra, hogy olyan kormányok legyenek, amelyek két választás között is lehetőséget adnak arra, hogy elmondják a véleményüket az emberek.”

Felidézte, hogy az alaptörvénytől kezdve, a migrációig rengeteg kérdésben volt nemzeti konzultáció. Ez nagy vívmánya a mai politikai életnek.

Járvány és migrációs hullámok jönnek

„A járvány meg fogja változtatni az életünket, nehéz évtized előtt állunk, és ennek egyik eleme lesz, hogy járvány és migrációs hullámok lesznek” – mondta a kormányfő. Erre fel kell készülni, és az emberek elmondhatták, mik azok a biztos pontok amire szükség van – tette hozzá.

„Egyetértési pontokat hozunk létre a nemzeti konzultáción.”

A kormányfő szólt arról is, hogy konzultáció után következmények lesznek. Az egyik döntés már megszületett, így a rászorulók számára marad a hitelmoratórium – tette hozzá. Orbán Viktor szerint lesz még néhány döntés a nemzeti konzultáció eredménye alapján, és erről hétfőn a parlamentben beszél majd.

„Csak abból tudunk megélni, amiért megdolgozunk”

Orbán Viktor elmondta, hogy már korábban születtek döntések arról, hogy 5,5 százalék felett legyen az idei gazdasági növekedés. Ez minden emberi számítás szerint sikerülni fog, és akkor nagy dolgokat tudunk csinálni.”

A miniszterelnök közölte, hogy erre a pénz munkából van. Csak abból tudunk megélni, amiért megdolgozunk” – tette hozzá.

Az uniós helyreállítási pénzek hitelek

Ha segélyre építjük a gazdaságot, akkor idővel csődbe megy az ország – mondta a kormányfő. 2010 óta munkaalapú gazdaság van, és többen dolgoznak, mint korábban bármikor. „Az uniós tagság azért fontos, mert piacot ad Magyarországnak.”

Majd tisztázta, hogy az ország nem a brüsszeli pénzekből él, hanem munkából. Az EU-től kapott támogatások ugyanis nem ajándékok, hiába gondolják ezt így sokan.

„Az újraépítési pénzek hitelek, de ezt most nem akarja Brüsszel ideadni, mert vitánk van az LMBTQ kérdésekben.”

Ezért vegye fel mindenki az oltást

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy mindenki tegyen meg mindent a koronavírus ellen. „Lesz negyedik hullám, nem hiszem, hogy megáll a magyar határnál. A beoltottak arányától függ a negyedik hullám súlyossága.”

Orbán Viktor közölte, hogy a védekezéshez szükséges a cselekvőképesség fenntartása. A rendkívüli jogrend állapota marad az év végig. Az elszigetelés nem oldja meg a vírus okozta problémát.”

Aki felveszi az oltást, annál rendkívül alacsony a súlyos megbetegedés kockázata. A fiatalokat és mindenki mást is arra kért, hogy vegyék fel az oltást, mert csak az nyújt „golyóálló mellényt” a járvánnyal szemben.

Miről beszéltek Ferenc pápával?

Orbán Viktor szólt arról is, hogy óriási esemény volt az Eucharisztikus Kongresszus Budapesten. 30 éve történt olyan ezt megelőzőleg, hogy a hivatalban lévő pápa elment az Eucharisztikus Kongresszusra, és most azért jött el, mert Budapesten volt a kongresszus. Meg akart bennünket látogatni, fontosak vagyunk neki.

„Személyesen meg is erősített a megbeszélés a Szentatyával. Egyetértettünk a családok kérdésében, a Szentatya világossá tette, hogy a családok védelme érdekében folytatott harcunk fontos Európa jövője szempontjából. A család apa, anya és gyerek, ebben nincsen vita”

- ismertette a pápa álláspontját Orbán Viktor. A pápa láthatta, hogy Magyarországon szemben Nyugat-Európával szabad a zsidó élet – tette hozzá a kormányfő. Nyugaton nagyon súlyos terrorista merényleteket követnek el a zsidó közösségek ellen, és ezt mindenki tudja.”

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?