INSIDER

Orbán Viktor: Az őszinteség az alapja a magyar-orosz kapcsolatoknak

Magyarország abban érdekelt, hogy a Nyugat és Oroszország közötti együttműködés minél inkább javuljon – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután szerdán Budapesten tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.
  • Szerző: RIPOST

Orbán Viktor miniszterelnök a megbeszélések után tartott sajtótájékoztatón arról szólt, hogy hosszú évekre nyúlik vissza az orosz-magyar magas szintű találkozók gyakorlata.

Fotó: afp

Mindennek az értelme a kétoldalú kapcsolatok állásának az áttekintése. A cél az volt, hogy minden évben lépjünk egyet előre. Visszatekintve azt lehet mondani, hogy voltak sikeresek és kevésbé sikere évek. Tavaly nagyot sikerült előre lépni – mondta a kormányfő. Az orosz szankciók bevezetése óta 2018 volt az első év, amikor a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat nőtt.

Az őszinteség a két ország közötti kapcsolat alapja – mondta a miniszterelnök. Kijelentette, hogy a kereskedelmi kapcsolatokban nagyon erős orosz túlsúly van, de a magyar cél, hogy legyen egyensúly. Oroszország területét befektetési célpontnak tekintjük, és a legfontosabb, hogy legyen exportképes termékünk, amit az orosz piac befogad – tette hozzá. Ezen az ösvényen akarunk haladni.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország számára nagyon fontos, hogy a Moszkva-Berlin-Isztambul hármassal kiegyensúlyozott viszonya legyen. Van politikai együttműködés a két ország között, aminek az egyik eleme a keresztény közösségek védelme. Ez magyar részről a Szent István-i hagyományok része. A migrácó tekintetében is van együttműködés a felek között – mondta Orbán Viktor. A Közel-Kelet stabilitása terén is együttműködés van a két ország között, mivel ott is vannak magyar érdekek, ha az a térség destabilizálódik, akkor migránsok indulhatnak el Európa felé – hívta fel a figyelmet Orbán. Érdekünk a katonai és politikai stabilitás Szíriában – tette hozzá.

Orbán Viktor azt mondta: ha Európa nyugati és keleti fele, ha a NATO és Oroszország közötti kapcsolatok jók, akkor azzal Magyarország is nyer.

Vlagyimir Putyin az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követő közös sajtótájékoztatón kiemelte: már több éve működik a két ország közötti együttműködést a legmagasabb szinten lehetővé tevő mechanizmus, amely sikeres, főleg a kereskedelmi és a gazdasági kapcsolatok tekintetében. Hozzátette: törekszenek a gazdasági kapcsolatok diverzifikálására, bár továbbra is az energetika van az első helyen.
Az orosz elnök közölte: tárgyaltak a közel-keleti és észak-afrikai keresztény közösségek helyzetéről. Oroszország kész az együttműködésre a keresztények támogatásában – mondta Vlagyimir Putyin, elfogadhatatlannak nevezve, hogy bárkit a vallási meggyőződése miatt üldözzenek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?