INSIDER

Óraátállítás: a Ripost megtudta, legkésőbb mikor érhet véget ez a mizéria

Vajon a nyári vagy a téli időszámítás győz hazánkban? Mikor lesz az utolsó óraátállítás?
  • Szerző: Ripost

A 2021-es évet jelölte meg az Európa Parlament az óraátállítás lezárásaként. Az uniós tagállamok, amelyek a nyári időszámítás szerint szeretnék mérni az időt, legutoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak nyári időszámításra, áll a parlamenti állásfoglalásban. A téli időszámítást választó országok utolsó váltása a téli időszámításra 2021. október utolsó vasárnapján történhet meg. A Parlament 410 szavazattal, 192 ellenszavazat és 51 tartózkodás mellett döntött így.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Az óraátállítás eltörlését sürgetők azonban nem feltétlenül lélegezhetnek fel még idén. Az egységes piac védelme érdekében ugyanis a képviselők egymás közötti egyeztetésre kérik a tagállamokat és az Európai Bizottságot annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek. Márpedig, ha az Európai Bizottság úgy látja, hogy az egyes tagállamok tervei jelentős és folyamatos fennakadást okoznak az egységes piac működésében, akkor az irányelv alkalmazásának legfeljebb egy éves halasztását javasolhatja.

Ennek értelmében viszont legkésőbb 2022 őszén történhet meg Magyarországon az utolsó óraátállítás – feltéve, hogy a téli időszámítást választjuk.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?