Létrehozva: 2021.03.22.

Fontos bejelentés: álhírt tisztázott az operatív törzs a hétfői sajtótájékoztatón

A hétfői sajtótájékoztatón Kiss Róbert és Müller Cecília számoltak be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos friss hírekről.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa nyitotta meg hétfő délben az operatív törzs sajtótájékoztatóját.

A kormány mától egy héttel meghosszabbította a korlátozásokat, ideiglenes védelmi intézkedéseket.

Fontos információkkal jelentkezett az operatív törzs
Fotó: M1

Kiss Róbert az adatok ismertetése előtt rövid bejelentést tett: a napokban megjelentek olyan hírek, hogy egyes vállalatok részére soron kívül került biztosításra az oltóanyag. Az oltóanyag biztosítása az operatív törzs és a munkacsoport hatásköre. Kiss Róbert közölte, ilyen döntés nem született, az ezzel kapcsolatos információknak nincs valóságtartalma, és kéri a sajtó munkatársait, hogy hagyjanak fel az efféle álhírek terjesztésével.

A hétvégén 1837, a tömegközlekedésen 46, a bevásárlóközpontoknál 67 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselés szabályainak megszegése miatt. Magyarország valamennyi területén kötelező a maszkviselés.

A sajtótájékoztatót Müller Cecília folytatta, aki fontos információkat közölt.

„Hétről hétre növekednek a járványügyi adatok, napról napra nagyobb teher nehezedik az egészségügyi ellátórendszerre és a lakosságra. Fontos, hogy az oltásokkal egyre több embert tegyünk védetté a fertőzéssel és annak súlyos formájával szemben. Jó és fontos, hogy többféle vakcina áll az emberek rendelkezésére, így már 1 millió 590 ezer fő megkapta Magyarországon az első adag védőoltást. Ez azért nagyon fontos, mert versenyt futunk az idővel: minél több immunis, védett személy van az országban, annál jobban le tud csillapodni a járvány, kevesebb fertőzött tudja átadni a betegséget. A brit mutáns dominál az egész világon, kevés kivétellel ez a variáns okozza a megbetegedések legalább kilencven százalékát. Ez egy rendkívül fertőzőképes vírus, a klinikai gyakorlatból pedig látjuk, hogy nagyon súlyos formában zajlik le a brit mutáns által okozott betegség” – fogalmazott Müller Cecília, aki szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy egyre többen kerülnek kórházba.

Nagyon fontos, hogy mindenki, aki behívót kap a védőoltás felvételére, gondolkodás nélkül éljen ennek lehetőségével!

A világ négy sarkát felkutatják azért, hogy minél több vakcinát tudjanak biztosítani, ami kivezetheti az országot a járványból.

Ettől azonban a mai napon még nagyon messze vagyunk, jóllehet, európai viszonylatban nagyon jól állunk átoltottságban. 16%-a a lakosságnak már legalább az első oltását megkapta. Ez egy nagyon fontos és jó számadat, de természetesen ennek sokkal magasabbnak kell lennie ahhoz, hogy a járvánnyal megküzdhessünk.

A járványügyi adatok is arra késztetnek, hogy mindenképpen gyorsítsuk az oltások beadását. 250 ezer Szputnyik vakcina érkezett tegnap, a késő esti órákban az országba vasárnap este. Remélhetőleg minél előbb elolthatják ezeket az adagokat.

Hamarosan pedig az eddigi ötféle oltóanyag mellé újabb kétféle vakcinatípus érkezhet Magyarországra!

Müller Cecília mindenkit, aki nem regisztrált még a védőoltásra, arra kér, ne habozzon, mert az oltás segíthet csak a járvány megfékezésében!

Regisztrálni a https://vakcinainfo.gov.hu/ oldalon lehet!

Még soha ekkora teher nem volt az országunkon és az egészségügyi ellátórendszeren. Mindenkinek, minden erejével azon kell lennie, hogy az egészségügyi ellátórendszer bírja a terhelést. Müller Cecília nagyon köszöni az egészségügyi dolgozók megfeszített, áldozatos munkáját.

Jelenleg 9046 új fertőzöttet mutattak ki az elmúlt 24 órában.

„Rendkívüli számok ezek, még soha nem volt ennyi a járvány alatt. Napról napra látjuk az emelkedést. Amikor a szennyvízadatokat megkaptuk, láttuk, mekkora mértékű emelkedéssel kell majd szembenéznünk. Mindenki aggódik a kórházban fekvő rokonáért, ismerőséért, de kérem szépen a türelmet, és még ezekben a nehéz hetekben a kitartást, amit a lakosság részéről kérünk és elvárunk, hiszen mindenkin hatalmas a teher, mindenki teszi a dolgát. Éppen azért, hogy csökkentsük a terhet és kevesebb személy kerüljön súlyos állapotba, tisztelettel kérem a háziorvosainkat, hogy ambuláns kezelés tekintetében alkalmazzák a favipiravirt az otthoni gyógyulás elősegítésében” – fogalmazott Müller Cecília, aki mindenkit arra kér, hogy ha teheti, kerülje a tömeget.

A brit variáns próbára teszi egész Európát, mindenki, aki bekerül a kórházba, megfelelő ellátást kap, ennek érdekében valóban rendelkezésre állnak a kórházi ágyak, lélegeztetőgépek, gyógyszerek és minden szükséges eszköz. De a személyzet nagyon fárad és rendkívüli terhelésnek van kitéve, ezért arra kér mindenkit az országos tisztifőorvos, hogy a fegyelmezettségünkkel segítsünk nekik.

A szennyvízadatok viszont stagnálást mutatnak, ami azt jelenti, hogy bizakodóak lehetünk, ha mindenki a járványkezelés mögé áll a maga szintjén, eszközeivel.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

Házasság első látásra Csabi: Még egy peteérést bevárok

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor régóta példátlan lépésre szánta el magát

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

hirtv.hu

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

Nem hiszed el, miből él most Klapka György lánya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra