INSIDER

A héten érkezik a kínai vakcina, így zajlik a heti oltási terv

Az operatív törzs hétfőn is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol a friss információkat ismertették.
  • Szerző: Ripost

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője elmondta, hogy a lakosság 4,7 százaléka kapott eddig oltást itthon. Az oltás önkéntes, és aki szeretne oltást kapni, eldöntheti, hogy az adott oltóanyagot elfogadja-e vagy sem.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fontos információkkal jelentkezett az operatív törzs

Fontos információkkal jelentkezett az operatív törzs
Fotó: M1

Így zajlottak eddig az oltások

Mint mondta, az oltási rendben az egészségügyi dolgozók voltak az elsők, az ő kampányszerű oltásuk lezárult. Második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltását végezték el. Harmadik körben, február első hetén elkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása kórházi oltópontok és a háziorvosoknál. Negyedik körben, múlt héten megkezdődött a 60 év alatti krónikus betegek oltása is. Cáfolta, hogy a nem oltják be az 50-70 év közötti korosztályt, csupán arról van szó, hogy az AstraZenecaval a 18 és 60 év közötti csoportot oltják be az előírásoknak megfelelően.

A heti oltási terv

Folytatják a héten a regisztrált legidősebbek oltását Pfizer/BioNTech és Szputnyik V vakcinákkal. A keddi Pfizer szállítmánnyal 40 ezer adag oltóanyag érkezik, ezzel folytatódik az egészségügyi dolgozók oltása is. Az AstaZenecával folytatódik a 60 év alatti krónikus beteg oltása – ismertette, hozzátéve, hogy a heti elosztásnál arra törekednek, hogy elsősorban a háziorvosok kapjanak vakcinát. Szabad kezet kapnak abban, melyiket adják be a krónikus betegeknek. Folytatódik az idősotthonokban is az oltás. A következő héten 60 ezer idős ember, 23 ezer 60 év alatti krónikus beteg, több mint 50 ezer idősotthonban lakó kaphatja meg az oltást. A második körös oltást 70 ezer gondozott és dolgozó kaphatja meg. Magyarországon az eddigi legtöbb oltás történhet meg a héten – jelentette ki. A héten újabb orosz vakcina érkezhet, és megérkezik a kínai vakcina is.

Az oltás oltópontokon történik: 102 kórházat, 120 szakrendelőt, 5400 háziorvosi rendelőt vontak be. Összesen több mint 7000 ezer oltópont is kijelölhető a tömeges oltás szakaszában, így egy hétvége alatt több mint 1 millió embert tudnak beoltani. A tömeges oltás időszakában egy hét alatt több mint 1,5-2 millió embert tudnak beoltani.

Határátlépésnél karantén

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette, hogy amennyiben magyar állampolgár Romániába utazik, akkor karanténba kerül az új szabályozás szerint. Kivétel ez alól, ha

  • az adott személy 24 órán belül elhagyja az országot, illetve
  • ha három napnál nem régebbi negatív PCR-tesztjük van, vagy
  • ha három hónapon belül átestek a betegségen , illetve megkapták az oltást.

Hozzátette, hogy karanténba kerül az a magyar állampolgár, aki Szlovénia területére lépett.

Romlik a helyzet

Müller Cecília országos tisztifőorvos nemzetközi hírek ismertetésével kezdte: Csehországban szükségállapotot hirdettek, Luxemburgban meghosszabbították a kijárási tilalmat, Ukrajnában nem csillapszik a vírus. A nemzetközi adatok rávilágítanak arra, hogy még mindig küzdelem zajlik a világban a vírus megfékezése érdekében. Magyarország ugyanezt teszi, a számok pedig a csökkenés után ismét magasabbak – jelentett ki Müller Cecília, hozzátéve, hogy 550 ezer Sinopharm vakcina érkezik a héten, ami 275 ezer ember beoltására elég. Kezelése egyszerűbb, mint más koronavírus vakcináké, a háziorvosok is kapnak belőle. Emellett Sputnik és Pfizer vakcina is jön.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?