INSIDER

Ezt lehet tudni a Janssen-vakcináról, ma érkezett meg Magyarországra

Az operatív törzs megtartotta keddi tájékoztatóját. A friss információkkal jelentkeztek.
  • Szerző: Ripost

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján György István, az oltási munkacsoport vezetője elmondta, hogy az oltási programban az eddiginél is nagyobb ütemet tudtak diktálni az elmúlt két hétben. Magyarországon arányaiban már kétszer annyian élveznek védettséget a súlyos lefolyású betegséggel szemben, mint az unióban. Immár 4,110 millióan jelentkeztek, és a regisztráltak 68 százaléka már megkapta az oltást.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Két körben hajtották végre a pedagógusok oltását. Az oltási munkacsoport úgy döntött, hogy lesz még egy harmadik körös oltás a pedagógusok számára. Ezt a körülbelül 30 ezer főt ezen a hétvégén oltják majd kórházi oltópontokon. A következő napok oltási tervéről azt mondta, hogy négyféle vakcina érkezik kedden.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy a mutáns vírusok fertőzőképessége folyamatosan növekszik. Az oltásokról azt mondta, hogy mindegyik biztonságos és hatásos. Jó hírként közölte, hogy már hat vakcinával lehet oltani Magyarországon.

Még mindig sok beteg van kórházban az országos tiszti főorvos szerint, aki elmondta: sajnos a brit mutáns olyan súlyos megbetegedéseket eredményez, amely szerint a fiatalok a kórházi kezelésre szorulnak.

Janssen-vakcina

Nem túl nagy mennyiségben, de megérkezett a Janssen vakcinája, amelynek jelentősége, hogy egy oltás elegendő a védettség kialakulásához – ez már a hatodik vakcina, amely segíti a védekezést. Az amerikai Janssen oltásáról külön kiemelte Müller Cecília, hogy technológiája az orosz Szputnyikéhoz hasonló. A krónikus betegek, valamint minden 18 év fölötti oltható vele, ám a várandósság és szoptatás jelenleg még ellenjavallt. Oltási reakciói nem térnek el más oltásoktól, enyhe fejfájás, duzzanat, hőemelkedés jelentkezhet, lázcsillapítót be szabad venni, de ezek a reakciók enyhék és átmenetiek.

Poszt-Covid szindróma

A poszt-Covid szindrómáról azt mondta az országos tiszti főorvos, hogy minden harmadik, fertőzésen átesett beteg mutat valamilyen tünetet, és még fél évig is fennállhatnak a tünetek. Szervi és pszichés probléma is lehetséges – tette hozzá. Mindenki forduljon háziorvoshoz, ha ilyet tapasztal.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?