INSIDER

Operatív törzs: ezekkel az óvintézkedésekkel készülnek a Szuperkupa döntőre

Szeptember 24-én, csütörtökön is megtartotta sajtótájékoztatóját az Operatív törzs.
  • Szerző: Ripost

Lakatos Tibor a budapesti Európai Szuperkupa döntő biztonsági szabályairól adott tájékoztatást, amire többségben magyarok, de mellettük spanyol és német szurkolók is váltottak jegyet. A rajongóknak a focicsapatoknak és a személyzetnek is komoly vizsgálatokon kellett átesnie. A csapatok nem érintkezhettek csak negatív tesztel rendelkezőkkel.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI[/caption]

Akik külföldről érkeznek erre a mérkőzésre, 72 órán belül el kell, hogy hagyják az országot. A helyszínen sátrakat állítanak fel azok számára, akik lázasnak vagy betegnek érzik maguknak. Csak olyanok ülhetnek egymás mellé, akik azonos közösségből jönnek. A legszigorúbb egészségügyi rendszabályok mellett tartják meg a mérkőzést.

„A meccsen meghatározott számú széket kihagynak. Beléptetésnél is megőrzik a biztonságos távolságot, és mindenkinek viselnie kell maszkot” – mondta Lakatos Tibor.

Az este 21-kor kezdődő mérkőzést pedig szigorú közlekedési szabályok is meg fogják előzni.

Müller Cecília közölte: 21 200-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 709-re emelkedett, 4818-an már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 15 673. Az elhunytak között azonban, mint kiemelte, van egy 40 éves beteg is. 549 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen.


MTI/kormany.hu

Kihangsúlyozta: egy hete stagnál az újonnan beazonosítottak száma. A PCR-tesztekkel kapcsolatban elárulta, hogy azért vesznek teszteléskor két helyről mintát, mert mindenáron fel akarják fedni a testben a koronavírus jelenlétét. Az orrban a koronavírus örökítőanyagának kis darabkáját keresik. A magyar állampolgároknak, akiknek szüksége van rá ingyenes a teszt. A külföldről hazatérő magyaroknak két negatív tesztre van szüksége, hogy bebizonyosodjon a fertőzésmentesség. A mintavételt a 4. és a 6. napon érdemes elvégezni.

Ha valaki önszántából akarja megvizsgáltatni magát, akkor hatósági áron lehet teszthez jutni 19 500 forintért. Elmondta még, hogy aki kórházból hazatér és két negatív tesztje van, már nem kell, hogy karanténban legyen. Azonban ha valakit koronavírusosként engednek haza a kórházból, annyi napot kell már csak otthon lennie, hogy meglegyen a 10 nap.

Újságírói kérdésekre a következő válaszok érkeztek:

- Az influenza elleni oltás biztonságos beadásáról a háziorvos, oltóorvos dönt. Érdemes élni az oltással, hogy legalább az egyik járvány betegség ellen védve legyen.

- Nincs tiltva az óvodákban a fogmosás. Sőt kérte a tisztifőorvos, hogy ne halasszák el a fogmosást, csak tartsanak be nagyobb távolságot.

- Nem fogják betiltani a textilmaszkok használatát. A tisztifőorvos a pamut anyagú maszkokat javasolja.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?