INSIDER

Operatív törzs: enyhe tünetekkel maradjon otthon!

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs arra kér mindenkit: ha csak enyhe tünetei vannak, először a háziorvost hívja telefonon.
  • Szerző: Ripost

Fontos tudni, hogy hazánkat sem kerüli el a vírus, ez egy világjárvány. A fertőzés veszélyét úgy tudjuk csökkenteni, ha elkerüljük az emberek közötti érintkezéseket, találkozásokat. Ezért aki teheti, maradjon otthon – tették hozzá.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Várhatóan sok új koronavírus-fertőzött lesz Magyarországon is, de ez nem jelenti azt, hogy aki megfertőződik, az feltétlenül kórházba kerül. A koronavírus-fertőzés az esetek nagy részében enyhe tünetekkel zajlik, nem igényel kórházi kezelést.

Akinél a betegség tünetmentes vagy enyhe lefolyású, annak otthoni karanténban kell maradnia. Kórházi ellátásra jellemzően a súlyos tüneteket mutató (pl. légzési nehézséggel küzdő), és/vagy 60 év feletti, krónikus betegeknek van szüksége. Ha lázas, köhög, fáj a torka, mindenképp telefonon hívja a háziorvosát! Személyesen se a háziorvosát, se a szakrendelőt vagy se a kórházat ne keresse fel. A háziorvos telefonon fogja Önt kikérdezni. ·

Fotó: Shutterstock

Ha csak enyhe tünetei vannak és nem tartozik kockázati csoportba, akkor Ön nem igényel kórházi ellátást, hanem otthoni karanténban kell maradjon. Az otthoni karantén betartása azért fontos, hogy ne fertőzzünk meg másokat.

Kórházi ellátást jellemzően az a beteg igényel, akinek súlyos tünete (pl. légzési nehézsége) van, és/vagy kockázati csoportba (60 év feletti, vagy krónikus beteg) tartozik. Őt a mentő a területi illetékes kórházba vagy járványkórházba szállítja. Ott megfelelő ellátásban részesül, mintát vesznek laboratóriumi vizsgálatra. A súlyos betegek egy része intenzív ellátásra is, akár lélegeztetésre is szorulhat.

És ezeket olvastad már?