INSIDER

Operatív törzs: Egy robbanást kell megakadályoznunk Budapesten!

A fertőzések budapesti és Pest megyei halmozódása miatt a távolságtartási és kijárási szabályok fokozott betartására kérte a fővárosban és Pest megyében élőket az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.
  • Szerző: Ripost

Vasárnap is megtartotta az operatív törzs a napi tájékoztatóját. Tovább emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, 733 fertőzöttet tartanak nyilván, két, idős beteg ember elhunyt. Jelenleg 34 koronavírussal összefüggés hozható halálozást tartanak nyilván.

A gyógyultak száma is növekszik, 66-an távozhattak az intézményekből. A mintavételek száma elérte a 21.250-et.

A fertőzöttségi mértéket, országos eloszlást tekintve a budapestiek vannak többségben: az adatok elemzéséből egyértelműen kiderül, hogy a legtöbb fertőzött a fővárosban van, az igazolt fertőzöttek száma Budapesten és Pest megyében az összes 62%-a.

„Ha valaki nézi a térképen Magyarország megyéinek az állását, láthatja, hogy itt egy halmozódást tudunk regisztrálni. Fokozott fegyelmezettségükről és együttműködésükről biztosítsák a hatóságokat! Ennek óriási jelentősége van!” – fogalmazott Müller Cecília tisztifőorvos asszony.

„Kérem, hogy ne lazítsanak!”

„Azt tapasztaljuk, hogy sokan nem veszik komolyan, vagy rosszul értelmezik azt az időintervallumot, amit azoknak biztosítunk, akiknek halaszthatatlan okból kell elhagyni az otthonukat. Ez nem azt jelenti, hogy korlátlanul mászkálhatunk az utcán. Ez nem a beszélgetések ideje! Gyorsan elvégzi a dolgát, és visszatér az otthonába, de ha teheti, még ezt se tegye, maradjon otthon, kérjen segítséget” – szólt Müller Cecília az idősekhez is.

”Kérem a fiatalokat, hogy kerüljék el a csoportosulásokat is, rájuk ez a szabály ugyanúgy vonatkozik! Ügyeljünk a másfél méter szociális távolságra, amit most már nyomatékosan be is fogunk tartatni.

Tegnap 7 repülő érkezett védőfelszereléssel, 6 ezer arcvédőt szállítottak többek között hazánkba. Tirolból két konvojnyi magyar érkezett haza szombaton, 149 és 70 magyar állampolgár. Szombaton nagy számban érkeztek meg román vendégmunkások a határra, őket alapos szűrővizsgálatnak vetik alá, és a célországba történő belépésüket is figyelik. 13.435 hatósági karantént rendeltek el eddig, amit a rendőrség folyamatosan ellenőriz.

A Városligetben, a Normafán és a Margitszigeten is nagy csoportosulásokat találtak a rendőrök szombaton. A belvárosban, a Király utcában és a Gellérthegyen is csoportosuló fiatalokkal szemben intézkedtek a rendőrök. Csak Budapesten 301 szankciót foganatosítottak a rendőrök szombaton. A 13. kerületben illegális gyorsulási versenyen kellett intézkedniük a rendőröknek, ahol nagy számban jelentek meg fiatalok.

Továbbá gyanúsítottként hallgattak ki egy 29 éves orosházi férfit, aki egészségügyi maszkokat és fertőtlenítőket árult az interneten keresztül, de a vételárral lelépett és nem küldte el a megrendeléseket. A férfit őrizetbe vették – mondta el Kiss Róbert alezredes.

Müller Cecília elmondta, hogy a jelenlegi laboratóriumok elbírják a szükséges mintavételeket, de ha szükséges, akkor bővítik a körüket, ezt folyamatosan igazítják a járvány terjedéséhez.

A tisztifőorvos asszony azt is kéri, ne tartsanak találkozókat, még kis számú összejöveteleket se!

A kijárási korlátozás meghosszabbításáról vagy szigorításáról szerdán fognak dönteni.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?