Létrehozva: 2021.06.07.

Újabb ország ismeri el a magyar oltási igazolványokat

Elfogadják a koronavírus elleni orosz és kínai oltóanyaggal végzett oltásokat is!

Szlovákia el fogja ismerni a magyar oltási igazolványokat, illetve elfogadja a koronavírus elleni orosz és kínai oltóanyaggal végzett oltásokat is – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség hétfőn, Martin Klus szlovák külügyi államtitkár bejelentésére hivatkozva. Szlovákia ezt már jelezte is Magyarországnak – mondta Martin Klus a hírügynökségi jelentés szerint.

Egyre több ország fogadja el az oltási igazolványt
Fotó: MTI

Ivan Korcok szlovák külügyminiszter hétfőn ugyancsak a koronavírus elleni oltások témájában nyilatkozva azt mondta: országa várhatóan minden külföldi esetében el fogja fogadni az orosz Szputnyik V vakcinával elvégzett oltást, tekintettel arra, hogy az orosz oltóanyag Szlovákiában is engedélyezve van és azt Magyarországon is használják. Szlovákiában a koronavírus elleni oltóprogramban hétfőtől kezdték használni a Szputnyik V orosz vakcinát, korábban csak a Pfizer/Biontech, a Moderna és az AstraZeneca oltóanyagait használták. Az ország még márciusban 2 millió adag Szputnyik V oltóanyag vásárlásáról kötött szerződést, ebből eddig 200 ezer adagot szállítottak le.

A Szputnyik V beszerzése kapcsán korábban több hétig tartó, kormányátalakításhoz vezető válság is kialakult a négypárti szlovák koalícióban, amelynek két kisebb, liberális pártja ellenezte azt. Az oltóanyagot – amelyről a szlovák gyógyszerfelügyelet (SÚKL) különböző okokra hivatkozva hónapokig nem adott ki teljeskörű szakvéleményt – végül Magyarország segítségével sikerült bevizsgáltatni. Közben a szlovák egészségügyi minisztérium hétfőn bejelentette: terveik szerint már a napokban elkezdik a koronavírus elleni oltások beadását a 12 és 15 év közötti gyerekek korosztályában is.

A mintegy öt és fél millió lakosú Szlovákiában a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint hétfőig a legalább egy oltást már megkapott beoltottak száma 1 millió 821 ezer volt, közülük közel 952 ezren már a második oltásadagot is megkapták. Szlovákiában három hónapja kezdtek javulni a járványügyi adatok, és május végére az újonnan kimutatott fertőzések napi esetszáma a legutóbb tavaly szeptemberben tapasztalt szintre esett vissza, s azóta ezen a viszonylag alacsony szinten stagnál. Az NCZI adatai szerint vasárnap közel háromszáz embert kezeltek kórházban a betegséggel, a kórnak tulajdonított halálesetek száma pedig 10-el, 12 414-re emelkedett. Vasárnap mintegy ezer PCR tesztből azok kevesebb mint 2 százaléka bizonyult pozitívnak.

A jövő héttől kezdve a beoltott magyar állampolgárok szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak Ciprusra, függetlenül attól, milyen koronavírus elleni oltóanyaggal oltották be őket – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

 

Szijjártó Péter elmondta: sokan tervezik, illetve terveznék a nyári szabadságukat, egyelőre azonban a világon „elég bonyolult az utazás”, sok ország még korlátozó intézkedéseket tart életben a világjárvány miatt. Hozzátette: néhány kivételtől eltekintve minden ország rosszabbul áll Magyarországnál az átoltottság tekintetében.

A külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett rá, folyamatosan zajlanak a tárgyalások, amelyeknek az a célja, hogy a magyar emberek minél több országba elutazhassanak a védettségi igazolványukkal.

Sikerült egy újabb tárgyalást lezárni, Ciprussal meg tudtunk állapodni az oltási igazolások kölcsönös elismeréséről, így azok a magyar és ciprusi állampolgárok, akik be vannak oltva, szabadon, vagyis teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a két ország között – jelentette be.

Mint mondta, azoknak a magyar állampolgároknak, akik Ciprusra szeretnének utazni, utazásuk előtt legalább két nappal egy erre a célra létrehozott ciprusi online felületen kell regisztrálniuk. Fel kell tölteniük az oldalra a védettségi igazolványuk és az oltáskor kapott papíralapú igazolásnak az adatait. Erről egy visszaigazoló dokumentum érkezik, amit ki kell nyomtatniuk az utazóknak és ezzel tudnak beutazni Ciprusra, és ezzel tudják igénybe venni a beoltottak által igénybe vehető szolgáltatásokat. A miniszter jelezte: az összes technikai tudnivalót közéteszik a konzuli szolgálat honlapján is.

Szijjártó Péter tudata azt is, hogy a megállapodás vasárnaptól érvényes.

A magyar kormánytól kapott felhatalmazás alapján a külgazdasági és külügyminiszter tovább folytatta a kétoldalú tárgyalásokat a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról.

Az egyeztetések alapján a következő tizenkettő országgal született megállapodás az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről – a Magyarországon felhasználásra kerülő valamennyi vakcinával történt oltás esetében –, valamint egymás állampolgárainak beengedéséről:

- Bahrein

- Csehország

- Észak-Macedónia

- Georgia

- Horvátország

- Moldova (2021.06.01-től)

- Mongólia

- Montenegró

- Románia

- Szerbia

- Szlovénia

- Törökország.

A magyar állampolgárok a fenti országokba – védettségi igazolvány birtokában – szabadon utazhatnak. Az utazási feltételek pontos részletezése a Konzuli Szolgálat honlapján (www.konzuliszolgalat.kormany.hu) olvasható.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Budapesti luxusüzlet-rablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

mindmegette.hu

Megszakad a szív: Vilmos herceg fakanalat ragadott, de közben is feleségéért aggódott

vg.hu

Csengeri óriásbörtön: zajlik a toborzás, kiderült, mennyiért keresnek dolgozókat

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

mandiner.hu

Ukrajnában szavaztak a magyarokról – lesújtó a végeredmény

origo.hu

Veszélybe került Marics Peti karrierje

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

„Kérsz egy golyót?” – Játékfegyverrel kirabolta a pizzafutárt egy férfi Hevesen

INSIDER

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba - Videó

INSIDER

"Mondjanak értem egy imát" - Daganatos a gyászoló Edina, aki már két gyermekét is eltemette

INSIDER

Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjasok köre