INSIDER

Olaszországban átlagosan két kilót híztak az emberek a karantén alatt

A világon mindenki azt figyeli, hogy hányan vesztették életüket a koronavírus miatt. Arról azonban csak kevesen beszélnek, hogy a hetekig tartó karanténnak is lehetnek végzetes következményei.
  • Szerző: WM

Túlsúly

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az olasz Mezőgazdasági Szövetség szerint az olasz emberek a két hónapig tartó kijárási tilalom alatt átlagosan két kilóval lettek nehezebbek. A szervezet azt állítja, hogy ennek a fő oka a kevés mozgás mellett a nem megfelelő táplálkozás. Olaszországban 13 százalékkal több édességet vásároltak az emberek a többi hónap átlagához képest, a készételekből pedig 24 százalékkal fogyott több a tilalom két hónapja alatt.

Képünk illusztráció
Fotó: GettyImages

Öngyilkosság

Több ország szakemberei is egyetértenek abban, hogy nem csak közvetlenül a világjárvány, hanem bizonyos esetekben a hosszan tartó karantén is súlyos egészségkárosító hatású lehet. A svájci Windischben található Pszichiátria és Pszichoterápiaközpont vezetőorvosa például arra számít, hogy a világon tapasztalható növekvő munkanélküliség miatt drasztikusan emelkedhet az öngyilkosságok száma. Dr. Wolfram Kawohl professzor szerint egyébként is a világon minden ötödik öngyilkosság a munkanélküliségre vezethető vissza. A számok pedig valóban elkeserítőek: az Egyesült Államokban már most több mint 26 millió ember vesztette el a munkáját a koronavírus-járvány következtében, Németországban pedig a legenyhébb becslések is több mint félmillió új munkanélkülivel számolnak.

 

Szélütés

Szintén az egész világon megfigyelhető jelenség, hogy az emberek elkezdtek félni kórházba menni a panaszaikkal. A legtöbben attól tartanak, hogy a kórházakban elkaphatják a koronavírust, ezért inkább az esetlegesen jelentkező tüneteiket saját maguk próbálják kezelni. A hanaui neurológiai klinika vezetőorvosa, dr. Sven Thonke szerint ez egy nagyon veszélyes tendencia. Csak nála például 20 százalékkal kevesebb szélütéses beteg jelentkezik, mint máskor.

Az enyhébb szélütés tünetei nem túl ijesztőek, ilyenek lehetnek a szédülés vagy a beszéd- és látászavarok. Az enyhe szélütést azonban gyakran követi egy erősebb, akár halállal végződő is. Ezért is elengedhetetlen, hogy már az első tüneteknél szakorvoshoz forduljunk

hangsúlyozta Thonke a német Bild című napilapnak.

 

Szívinfarktus

A szívinfarktussal jelentkező betegek száma is világszerte csökkent. A Német Szív Alapítvány professzora, dr. Dietrich Andresen szerint sokan azt gondolják, hogy a mellkasi fájdalmaikat a láz vagy a gyakori köhögés okozza, és nem is gondolnak arra, hogy a szívükkel lehet baj. A professzor azt tanácsolja, hogy a szívproblémákkal nem szabad várni, azonnal a megfelelő szakorvoshoz kell fordulni.

 

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 (gyerekeknek 116-111), vagy +36 80 820 111 telefonszámot! További információkat találhatsz ezen az oldalon is.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?