tóth gabi
Teljes nyugalommal fogyasztható a csapvíz, abban nem marad meg a koronavírus – ezt közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Magyar Víziközmű Szövetség is.
„Vegyetek minél több palackozott vizet, mert lehet, hogy a víz is fertőzött lesz” – ilyen és ehhez hasonló felhívások keringenek netes csoportokban, de ez nem felel meg a valóságnak.
„A koronavírus légúti fertőzést okoz, amely elsősorban emberről emberre, cseppfertőzéssel terjed. A koronavírus az ivóvíz fertőtlenítésére jellemzően használt szabad aktív klór koncentrációnál pillanatszerűen inaktiválódik” – mondták a Nemzeti Népegészségügyi Központban. Az új koronavírus burokkal rendelkezik, ami a vízkezelőszer hatására megsérül, a vírus pedig elveszíti fertőző képességét.
„Hazánkban a csapvíz kiváló minőségű és bátran fogyasztható, Magyarországon ez a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer” – szögezte le a Magyar Víziközmű Szövetség. Az ivóvíz szolgáltatásért tehát nem kell aggódnunk. A csapvíz vitathatatlan előnye, hogy mindig rendelkezésre áll.
„Budapesten a Fővárosi Vízművek által szolgáltatott ivóvíz teljesen zárt, automatizált, ivóvízellátó rendszeren keresztül jut el a víztermelő kúttól egészen a csapokig. Ez idő alatt sem emberrel, sem állattal nem kerül kapcsolatba. Ezért, amikor otthon megnyitja valaki a csapot, ő az első ember, aki érintkezik a vízzel. Kizárt annak a lehetősége, hogy egy főként cseppfertőzéssel terjedő vírus eljusson a felhasználókig” – erősítette meg Széll-Szőke Krisztin, a SodaStream termékmenedzsere.
Nem szükséges tehát flakonos vizet felhalmozni otthon.