INSIDER

Novák Katalin: kedden utalják az első otthonfelújítási támogatásokat

Az érintett 17 család az átlagosan egymillió forintos támogatást szerdán kapja meg – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter.
  • Szerző: RIPOST

Novák Katalin elmondta, a 17 családból, amelyek megkapják a támogatást 11 egy gyermekes, négy kétgyermekes, a többiek pedig nagycsaládosok. A tapasztalatok szerint a családok elsősorban belső munkálatokat végeztek otthonaikban, például bútorokat építenek be – közölte.


Novák Katalin családokért felelõs tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program újabb elemérõl tartott sajtótájékoztatóján
Fotó: MTI

Novák Katalin kiemelte, az otthonfelújítási támogatás olyan pénzügyi segítség, amelyet azok a családok vehetnek igénybe ahol gyereket várnak vagy gyereket nevelnek, így ezzel a lehetőséggel házaspárok, élettársi kapcsolatban élők és az egyszülős családok is élhetnek.

Az otthonfelújítási támogatás, amelyet az otthonteremtési program részeként hirdettek meg január 1-jétől, vissza nem térítendő támogatás, amelyből a felújítási költségek felét lehet finanszírozni, maximum 3 millió forintot.

Novák Katalin szerint a támogatás iránt nagy az érdeklődés, már 213 család nyújtotta be támogatási kérelmét.

Nagy az érdeklődés

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a támogatáshoz a felújítási munkálatokról gyűjteni kell a számlákat, amelyeket a munkák befejezését követő 60 napon belül be kell nyújtani a MÁK-hoz. A beérkezett számlákat az államkincstár ellenőrzi, és miután jóváhagyta az egyes családok kérelmét, kiutalja a megfelelő összeget, azaz a felújításra fordított pénznek a felét, maximum 3 millió forintot.

Novák Katalin közölte: a támogatás iránt nagy az érdeklődés, már 213 család nyújtotta be támogatási kérelmét.

Az Otthonfelújítási támogatás 2022. december 31-ig elérhető, minden gyereket váró vagy gyereket nevelő család egyszer veheti igénybe – mondta a miniszter.

Novák Katalin kiemelte, az Otthonfelújítási támogatás olyan pénzügyi segítség, amelyet azok a családok vehetnek igénybe, ahol gyereket várnak vagy gyereket nevelnek, így ezzel a lehetőséggel házaspárok, élettársi kapcsolatban élők és az egyszülős családok is élhetnek.

Az Otthonfelújítási támogatás, amelyet az Otthonteremtési Program részeként hirdettek meg január 1-jétől, vissza nem térintendő támogatás, amelyből a felújítási költségek felét lehet finanszírozni, maximum 3 millió forintot.

Nyaralókra nem vehető igénybe. A rendelet szerint a támogatás csak a következő leírásnak megfelelő ingatlanra igényelhető: „Magyarország területén fekvő, az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóház fő rendeltetés szerinti jelleggel nyilvántartott ingatlan, valamint tanya, vagy birtokközpont jogi jelleggel nyilvántartott ingatlan lakáscélú épületei”. Ráadásul az igénylő(k)nek, valamint a támogatásra való jogosultságnál figyelembe vett valamennyi gyermeknek a támogatással érintett lakásban legalább egy éve lakóhellyel, vagyis állandó lakcímmel kell rendelkeznie.

És ezeket olvastad már?