INSIDER

Nagyon durva: így mutatják ki egy csepp szennyvízből a Covid-jövőt

Előrejelzi a szennyvíz a Covid koncentrációja révén, hogy egy-egy adott városban hogy alakul majd a koronavírussal fertőzöttek száma. Hogyan? Megmutatjuk!
  • Szerző: Ripost

A szennyvíz segíthet kimutatni a Covid jelenlétét, mert a koronavírus örökítőanyagát, az RNS-t már a betegség kezdetén, akár a lappangás ideje alatt ürítik a fertőzöttek a vizelettel és a széklettel. A szennyvízből pedig kinyerhetők a megfelelő adatok. Az érdekes folyamatot Róka Eszter mikrobiológus, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Vízhigiénés Laboratóriumának munkatársa mutatta be a -nak.

Minden megyeszékhelyen vesznek mintát a szennyvíztisztítók munkatársai a nyers, tisztítatlan vízből, ami közvetlenül a rácsszűrők után folyik ki. A mintát a kormányhivatalok munkatársai viszik Budapestre, az NNK laboratóriumába. Itt jegyzőkönyvvel veszik át. Hetente érkezik minta minden egyes telepről. A mintáknak 24 órán belül kell laborba kerülniük. A mintákat tartalmazó üvegek le vannak fertőtlenítve, szigorú higiénés szabályok szerint dolgoznak velük, hogy megállapítsák, milyen arányban található a szennyvíz összetételében a Covid.

A darabos szennyeződéseket centrifugálással eltávolítják

A Nemzeti Népegészségügyi Központ vízmintavételi laborja
Fotó: Ripost

50 ml-t kimérnek a vízmintából, majd beteszik egy laboratóriumi centrifugába. Egyszerre akár több mintát is tudnak centrifugálni – ez 30 percig tart és 4 fokon tartja a mintákat.

Leszűrik a mintát

Egy speciális szűrőberendezésen át kell csöpögnie a mintának, ezt vákuum szívja le. Ez 1,5 óra, mert a membránfilter nagyon kicsi pólusméretű, hogy a vírusok fennmaradjanak rajta.

Lemossák a filterről a vírus RNS-ét

A vírusokat tartalmazó membránt kis darabokra vágják, és beleteszik egy kevés olyan folyadékba, amiben gyakorlatilag leázik a vírus a membránról. Ez a folyadék tulajdonképpen megóvja a mintát. Adalékanyagok vannak benne, amik védik, hogy ne sérüljön. 50 ml mintából 1 ml ilyen koncentrátum képződik.

A nukleinsav kivonása

Ebből a mintából, ami még mindig sok szennyeződést tartalmaz, egy tiszta nukleinsavoldatot állítanak elő. Első lépésként feloldják a vírusok burkát. Az ehhez használt oldatok pontos összetétele a gyártók titka. Ezután a folyadékot rátöltik egy speciális hengerre, ami megfelelő sókoncentrációk mellett megköti a koronavírus örökítő anyagát.

Egy cseppben koncentrálódik az RNS

A Nemzeti Népegészségügyi Központ vízmintavételi laborja
Fotó: Ripost

A mintát egy centrifuga átpréseli ezen a kis oszlopon különféle mosóoldatok társaságában, majd egy újabb oldattal lemossák az örökítőanyagot, és a végén egy egészen kis mennyiséget kapnak: egy cseppnyit.

Hogy ezek után mi minden történik még, kiderül a 7 aktuális számából. Keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?