INSIDER

Nem semmi, milyen szobrokat készít eldobott alkatrészekből a magyar karosszérialakatos – durva fotók

Akár öt hónapig is elbíbelődik egy-egy alkotásával a különböző fémhulladékokból látványos szobrokat készítő Siklói Zsolt. Az óbudai férfi már 27 különlegességgel büszkélkedhet.
  • Szerző: M.N.

Ilyet csak a filmekben láthatunk! Vagy mégsem? Elképesztő kézügyességgel büszkélkedhet az óbudai Siklói Zsolt, aki karosszérialakatosként egy autószerelő műhelyben dolgozik, de amint akad pár szabad perce, fémalkatrészekből élethű szobrokat készít.

Félrehajított alkatrésszel kezdte

Egy autószervizben dolgozom. Egyszer, munka közben megláttam néhány alkatrészt, amikről egy skorpió farka jutott eszembe. Eldöntöttem, munka után kerítek még hozzá néhány elemet, és összeszerelem. Így is történt, a végeredmény pedig olyan jól sikerült, hogy azóta nincs megállás. Ennek már hat éve

– mondta a 41 éves férfi.

Fotó: Siklói Zsolt

Gyűjti a rossz masinákat

Zsolt mindig szakít időt egy új szobor elkészítéséhez, ám ezekhez újabb és újabb alapanyagokra van szüksége.

Fotó: Siklói Zsolt

– Mindig van egy ötletem, amit meg akarok valósítani

– folytatta Zsolt.

Miután elkészült a skorpió, annyi pozitív visszajelzést kaptam, hogy arra gondoltam, készítek egy újabb szobrot. Ám ezekhez alkatrészekre volt szükségem, így elkezdtem a barátaimtól, ismerőseimtől elromlott gépeket, órákat kérni, amiknek a szerkezetét fel tudom használni.

Fotó: Siklói Zsolt

50 kilós szobra is van

A 10 centis alkotástól a gigantikus remekig számtalan szobrot tervezett és készített már a kreatív művész.

27 egyedi szoborral büszkélkedhetek, de nem tartom mindet a lakásomban

– nevette el magát.

Fotó: Siklói Zsolt

A barátaimnál is elhelyeztem párat, hiszen van pár ember nagyságú darab is. Ilyen az 50 kilós robotláb, meg a tekintélyes méretű robot kar is. Az ilyen nagy szobrokon öt, a kisebbeken két hónapig dolgozom, mert nagyon ügyelek a részletes kidolgozásra.

Fotó: Siklói Zsolt

Ráadásul én nem heggesztem a fémet, hanem mindent csavarozok, ezért sokkal tovább tart elkészíteni a műveket. Most egy szitakötőt fejeztem be. Ennél, és az összes többi szobromnál is ugyanazt az elvet követem: fogok egy központi elemet, ami számomra hasonlít valamihez, a többi alkatrészt pedig köré építem.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?