INSIDER

Nem kevés: ennyivel nő az átlagnyugdíj jövőre

A Magyar Közlönyből derült ki a 2021. január elsejétől várható nyugdíjemelés hivatalos mértéke, amely megegyezik a jövőre várt infláció mértékével.
  • Szerző: Ripost

Január elsejétől 3 százalékkal kell emelni a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény érintett juttatásait. Így többek között ennyivel emelkedik az öregségi nyugdíj, az özvegyi nyugdíj, a szülői nyugdíj, az árvaellátás, a korhatár előtti ellátás, vagy éppen a szolgálati járandóság is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: 123RF

Az átlagnyugdíj mértéke Magyarországon 142 ezer forint, így havonta 4260 forinttal nő a nyugdíj mértéke.

Emellett 2021-ben indul a Gyurcsány-Bajnai kormányok által elvett 13. havi nyugdíj visszaépítése is, ami azt jelenti, hogy egy heti plusz nyugdíjat kapnak az érintettek februárban, a 3 százalékkal megemelt alapnyugdíjon felül.

Vagyis az átlagnyugdíj növekedése jövőre a 13. havi nyugdíj visszaépítésével együtt mintegy 86 ezer forint lesz éves szinten.

Orbán Viktor korábban elmondta: 2021-ben egyheti nyugdíjat utalnak, ami évente emelkedik: tehát 2021. februárjában először a 13. havi nyugdíj egynegyed részét kapják meg az érintettek, majd a következő évben annak a felét, utána a háromnegyedét, végül 2024-ben a teljes 13. havi nyugdíjat.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?