INSIDER

Nagyszerű hírt közölt Rusvai Miklós: ennek igazán örülni fognak a szülők

A Ripost által megkérdezett virológus megnyugtató részletekkel szolgált a szülők számára.
  • Szerző: Ripost

Rusvai Miklós egyetért a kormány állásfoglalásával, miszerint országos szinten semmiképp sincs szükség a gyerekek digitális oktatására. A nagyszerű hírt a következőkkel indokolja:

Dr.Rusvai Miklós (Fotó: Markovics Gábor/Ripost)

„Jelenleg nem olyan magasak a járványtani adatok, hogy indokolt lenne országos szinten átállni a digitális oktatásra. Egyáltalán nem úgy tűnik, hogy az iskolákban a koronavírus okozná az első számú légzőszervi megbetegedéseket – árulta el a virológus.

Mint minden iskolai és óvodai visszatéréskor, az intézményekben a gyerekeknél elkezdődik egy légzőszervi megbetegedés-hullám.

„A szeptember első három hetében végzett vizsgálatok az iskolai légzőszervi fertőzések esetében – amelyek főleg szeptember elején jelentkeztek nagyobb számban – elsősorban a hagyományos, úgynevezett nátha vírusokat mutatták ki. Ennek ráadásul nagyjából már vége van – fejti ki a professzor.

A virológus arról is beszélt, hogy a gyerekek között nem volt jelen nagyobb arányban a koronavírus és a családjaikban sem, ahová a gyerekek hazavitték volna az iskolai, illetve óvodai fertőzést.

Az önkormányzattól is lehet segítséget kérni az iskolakezdéshez

Országos szinten nincs szükség a gyerekek digitális oktatására. Képünk illusztráció (Fotó: Ripost)

„Iskolai szinten egyelőre sem influenza, sem koronavírus járvány nem jelentkezett nagyobb számban. Helyileg ugyan voltak egyes osztályok, ahol megemelkedett a koronavírus-fertőzés esetszáma, de arra, hogy egész intézményeket kellett volna bezárni, nem volt példa” – árulta el.

A 4. hullám enyhítése miatt is fontos a gyerekek oltása

Rusvai Miklós szerint, ahhoz, hogy ne kelljen bezárni az iskolákat és elkerüljük a digitális oktatást, fontos volna, ha minél nagyobb számban beoltatnák a gyerekeket.

A poszt-Covid tüneteinek enyhítésére és gyógyítására is beválik az oltás. Fotó: Shutterstock

„A gyerekek oltásának igen fontos jelentősége lenne a járvány negyedik hullámának enyhítésében és a vírus elleni minél hatékonyabb küzdelemben is. Ezért én is azt javaslom a szülőknek, hogy a 12 év feletti gyermekeiket oltassák be!

A professzor azt is elmondta, egyelőre még nincsenek kielemzett adatok arról, hogy fertőzés esetén a gyerekeknél hány hónap vagy hét a védettség ideje. Ráadásul a fiatalokról köztudott, hogy nagyon sokszor tünetmentesen vagy enyhe tünettel esnek át a betegségen. „Valóban kevés a tapasztalat arról, hogy mennyi természetes immunitás épül fel a gyermekek szervezetében a fertőzés következtében. Az azonban ismert, hogy az oltás még mindig kevesebb kockázattal jár, mint maga a koronavírus okozta megbetegedés és annak szövődményei– hangsúlyozza.

A poszt-Covid tünetek enyhítésére és gyógyítására is beválik a vakcina

Számos beszámoló jelent meg arról, hogy ha egy fiatalkorú átesett a koronavírus-fertőzésen és esetleg még poszt-Covidos tünetei is vannak, akkor ezek a vakcinázás hatására javulnak. „Ez is egy újabb érv az oltás mellett. Úgy tűnik, hogy a poszt-Covid tünetek enyhítésére és gyógyítására is beválik a vakcina – összegez a által megkérdezett szakember.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?