INSIDER

Nagy hírt közölt Müller Cecília: megalakul a nemzeti oltóanyaggyár

Nagy lépést tesz előre Magyarország, megszűnhet az ország függése az oltóanyagok terén.
  • Szerző: Ripost

Maruzsa Zoltán az operatív törzs tájékoztatója elején elmondta, hogy a legnagyobb létszámú tantárgyakból lezajlott az érettségi vizsga, amelyek minden probléma nélkül zajlottak.

Köszönetet mondott a diákoknak és a tanároknak is, hogy mindannyian betartották a biztonsági előírásokat.

Müller Cecília a sajtótájékoztatón elmondta, hogy 3178 fertőzött van hazánkban, és sajnos az elhunytak száma közel állandó, napi 10 embert veszítünk el. Ők többnyire krónikus betegségben szenvedtek. Kiemelte, hogy gyarapszik a gyógyultak és a mintavételek száma is.

Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

„Örvendetes az a tény, hogy negyedik napja csökkenőben van az új fertőzöttek száma. Bizakodóak vagyunk és nagyon odafigyelünk. Két hétig figyelni kell a vidéki lazítások eredményeit” – emelte ki.

Nagyon nagy dolog történt – kezdte, majd folytatta: együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Népegészségügyi Központ a Debreceni Egyetemmel – a nemzeti oltóanyaggyár megalapítását tervezik.

Ennek a lényege, hogy csökkenjen az ország függősége az oltóanyagok terén

- mondta az országos tiszti főorvos.

Az országos tiszti főorvos továbbá elmondta azt is, hogy a gyógyszertárakban már lehet árusítani az egyéni védőfelszereléseket is.

A közegészségügyi helyzetről azt mondta, hogy több változás történt május 4-től. Kijelentette, hogy Budapesten és Pest megyében a halálozások számának a csökkenéséig nem lehet jelentős lazítást bevezetni.

A vendéglátásról szólva elmondta, hogy azok a helyek, amelyek újra kinyitnak, mossák át a meleg vizes rendszert, mert nem csak a koronavírustól kell tartani, hanem a bakteriális fertőzésektől is.

Vidéken, ahol megnyitnak a kerthelyiségek, figyeljenek az alapvető szabályokra: csoportos rendezvények továbbra sem tarthatók, az asztalokat egymástól messzebb kell elhelyezni, a mosdókat alaposan fertőtleníteni kell naponta többször.

A svédasztalos ellátás kapcsán azt tanácsolta, hogy az evőeszközöket külön csomagolják be, akik pedig az ételeket készítik, ne foglalkozzanak a pénzforgalommal.

A Pesti úti idősotthonban 303 pozitív gondozottat regisztráltak a járvány kezdete óta, sajnos 41 ember halt meg.

A kérdésére válaszolva elmondta, hogy a távolságot még mindig tartani kell az embereknek.

Szoftverrel figyelhetik a karanténban lévőket

Lakatos Tibor is visszatért a mai napra, és elmondta, hogy az alapellátásban dolgozók részére 4 heti ellátmányt juttatnak, de a szociális otthonokba is több millió maszkot és védőfelszerelést juttatnak el.

A rendőrség továbbra is ellenőrzi a hatósági karanténban élőket, az elmúlt 24 órában 35 szabálytalanság történt.

A magyar hatóságok egy elektronikus szoftverrel ellenőriznék, hogy az emberek betartják-e a kötelező házi karantént. Az új szoftverről szólva elmondta, hogy csak a hatósági karanténba került személy engedélyével lehet majd ezzel a rendszerrel ellenőrizni. Ehhez háromszor kell majd engedélyeznie az illetőnek. Ezzel a rendőrség munkáját is segítik, valamint nem kell az embereknek a rendőrt lesni.

Budapesten és Pest megyében a továbbiakban sem lehet a gyerekekkel játszótérre menni, itt nem nyitják meg ezeket, ahogy a szabadtéri edzőtermeket sem.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?