INSIDER

Hihetetlen milyen izgalmas munkája van ennek a lánynak

Törékeny fiatal nő fogja meg a tigrist vagy az oroszlánt, amíg műtik, ő segédkezik a zsiráfbébi születésénél vagy vigasztalja a beteg majmocskát. Kiss Renáta a Nyíregyházi Állatpark állatgyógyászati asszisztense, munkatársaival a 35 hektáros állatpark ötezer lakójának jólétéért felelős.
  • Szerző: Ripost

„Az egzotikus állatokra sokkal jobban oda kell figyelnünk, mint a háziállatokra„ – mondta el a -nak. „Három éve, amikor ide kerültem, sokszor izgultam. Még nemrégen voltam itt, amikor egy nőstény szibériai tigrist altattunk, a lábát kellett műteni. Életemben először én figyeltem az infúziót, monitoroztam az állatot, amikor arra lettem figyelmes, hogy a nagymacska reflexszerűen visszahúzza a nyelvét, mozgatja a fejét és a fülét, nő a légzésszáma, magyarán: az ébredés jeleit mutatta. Szó se róla, megijedtem. A műtétet le kellett állítani, egy héttel később sikerült csak elvégezni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Renáta hozzátette: éppen a veszélyhelyzet miatt előre meghatározott és szigorú protokollok szerint dolgoznak, de például az altatáshoz egyedileg kell megállapítani a dózist, minden állat, minden egyed más.
„A legnagyobb élmény a születés„ – mondja Renáta. „Láttam világra jönni vörös macskamedveikreket, zsiráfbébit, kis orrszarvút, karmosmajmokat. Az ilyen pillanatok teszik legszebbé ezt a hivatás” - vélekedik Renáta.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Ő is versenyben van február 29-ig az Év állatgyógyászati asszisztense díjért, tizenkét másik társával együtt. A díjat egy márciusi konferencián adják át, de Renáta úgy véli: ő már most nyertes, hogy állatokkal foglalkozhat.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?