INSIDER

Müller Cecília: Van rá példa, hogy elhúzódik a betegség

Az Operatív Törzs megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját kedden. Ismertették a friss információkat.
  • Szerző: Ripost

Müller Cecília országos tisztifőorvos kedden az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján az adatok közül kiemelte a magas halottszámot, és megjegyezte, az 55 és 93 év közötti elhunytak mindegyike krónikus beteg volt. Elmondta, hogy nemcsak cukorbetegség volt az elhunytaknál, hanem már megjelent a köszvény is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

MTI/kormany.hu

Elhúzódó betegség

Vannak adatok, amelyek gyors gyógyulást hirdetnek, de van arra is példa, hogy elhúzódik a rossz közérzet, a fáradtság, az izomgyengeség – erősítette meg Müller Cecília. Nem lehet eldönteni, hogy kinél hogyan zajlik le a betegség. Mint mondta, van utánkövetés Magyarországon: a Covid-19-ellátó intézmények visszahívják a betegeket.

Nő a fertőzések száma

A fertőzések száma napról napra emelkedik, és az érintett korcsoportok változása is tetten érhető – mondta Müller Cecília, aki szerint a napi számok helyett a heti összesítő adatok jobban leírják a helyzetet. Eszerint egy hét alatt 9 százalékos növekedés történt a járvány terjedésében.

Az iskoláskorúaknál, az idősödő korosztály esetében van jelentős növekmény a fertőzést tekintve – tette hozzá Müller Cecília. A vírus továbbra is a nagyvárosokban terjed, de már a kisebb településeken is megjelent a fertőzés.

1025 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 39 862 főre nőtt itthon az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 28 krónikus beteg, így a betegség miatt meghaltak száma 996 főre emelkedett, 11 753-an pedig már meggyógyultak – írja a kormány hivatalos tájékoztató oldala.

Az aktív fertőzöttek száma 27 113 fő. Az aktív fertőzöttek 33%-a, az elhunytak 45%-a, a gyógyultak 32%-a budapesti. A kórházaknál elrendelt új, dinamikus adatszolgáltatás alapján

1519 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 160-an vannak lélegeztető gépen.

A járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség. A kormány a védelmi intézkedések meghatározásánál a járványról szóló nemzeti konzultáció eredményét is figyelembe veszi. A magyar emberek által legtámogatottabb védelmi intézkedések többek között: a maszkviselés, a rendezvények korlátozása, az országhatár lezárása és a távolságtartás – írják a honlapon.

Felhívják a figyelmet, hogy kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, a színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint az ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és a szórakozóhelyeket be kell zárni.

Kérik, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be.

Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát.

Kiemelten fontos az idősek és a krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket – írják.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik.

Az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés annak érdekében, hogy kiszűrjék a lázas gyermekeket és pedagógusokat, és ezzel is védjük az óvodák és iskolák zavartalan működését. Az Operatív Törzs jelenleg 28 óvodában és 16 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 130 osztálynál és 3 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt – írják a hivatalos honlapon.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?