INSIDER

Müller Cecília: Nincs dublőröm, engem oltottak be

Az operatív törzs megtartotta pénteki sajtótájékoztatóját, ahol a friss információkat ismertették. Müller Cecília a Ripost kérdését is megválaszolta.
  • Szerző: Ripost

Az operatív törzs megtartotta pénteki tájékoztatóját, ahol Müller Cecília országos tisztifőorvos a már ismert járványadatokkal kezdett. Örvendetesnek nevezte az aktív fertőzöttek számának csökkenését, s kiemelte azt is, hogy 4000 alatt van már a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Nyomatékosította, a már beoltottaknak is minden óvintézkedést be kell tartaniuk.

A számok csökkennek, de a járvány zajlik, ezért a korlátozó intézkedéseket indokolt fenntartani – mondta az országos tisztifőorvos.

A járványügyi adatok közül kiemelte, hogy a szennyvízben mért minták kedvező tendenciát mutatnak továbbra is Magyarországon. Európa néhány országában ismét megindult a fertőzöttek számának növekedése, van ahol már harmadik hullámról beszélnek – mondta Müller Cecília, hozzátéve, hogy Győrben, Pécsett és Szombathelyen mutattak ki növekvő tendenciát, a legtöbb helyen viszont stagnálás jellemző.

Müller Cecilia üdvözölte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentős mennyiségű Szputnyik V vakcinát vásárolt. A szakember szerint a vakcina hatásos, hatékony és megbízható.

„Vektorvakcináról beszélünk, ez azt jelenti, hogy egy ártalmatlan vírus, amely már szaporodásra nem képes, ennek a segítségével visszük be a szervezetbe azt az üzenetet, hogy termelődjön úgynevezett tüskefehérje, amely ellen a szervezet ellenanyagokat termel. Két oltást kell beadni, 21 nap eltéréssel” – magyarázta Müller Cecília.

A kérdésére is válaszolt a tisztifőorvos: arra reagált, hogy állítólag nem ő, hanem a dublőre kapott oltást, ezt megcáfolta.

„Én nagyon örülök, hogy megkaphattam a vakcinát, hiszen azt gondolom, hogy így hitelt érdemlőek a szavaim. Nincs dublőröm, én voltam az„ – emelte ki Müller Cecília, hozzátéve, hogy már a második időpontja is megvan.

És ezeket olvastad már?